Sanchis critica els webs dels ministeris perquè diferencien català i valencià i la CCMA contracta una empresa que ho fa

ODEC, ubicada a Gandia, que cobrarà uns 25.000 euros per analitzar les dades de l’EGM de TV3 i Catalunya Ràdio

Portada del web de l'empresa ODEC, on explica que el contingut està en castellà, anglès, català i valencià

El director de TV3, Vicent Sanchis, va afirmar, en la seva intervenció al programa FAQS del passat dissabte 8 de gener, que l’Estat espanyol fa tot el que pot perquè el català desaparegui i va posar com exemple d’aquesta actitud que els webs dels ministeris del govern espanyols tenen entrades diferents pel valencià i el català. Aquesta afirmació es va produir vuit dies després de que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) encarregués a l’empresa ODEC (Centro de Cálculo y Aplicaciones Informáticas) l’anàlisi de les dades de l’Estudi General de Mitjans (EGM) de TV3 i Catalunya Ràdio per 24.865,50 euros. Aquesta empresa, que va ser l’única que es va presentar al concurs per encarregar-se d’aquest treball, té el seu portal en quatre llengües: espanyol, anglès, català i valencià.

Sanchis va dir textualment: “Hi ha un estat que va contra el català. La primera cosa que fa l’Estat és dir  que el català no és català, que a València es parla una altra cosa. Ho diu l’Estat. I si tu entres a la web de qualsevol ministeri et trobaràs que tens una opció per mirar aquella informació en valencià, si la trobes, i en català. Perquè no ho fa amb l’andalús?”. Als webs dels diferents ministeris no hi ha un criteri uniforme però la majoria ofereixen el seu contingut en castellà, català, euskera, gallec, valencià, anglès i francès. Efectivament, no hi consta l’andalús que reclama el director de TV3.

La durada del contracte de la CCMA amb ODEC és d’un any i es va negociar sense publicitat. Aquesta empresa, que té seus a Gandia, València, Madrid i Barcelona, es va crear ja fa 50 anys i des dels anys setanta del segle passat fa tractament de les dades de l’Estudi General de Mitjans. Ha ofert serveis en processos electorals de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Galícia i és pionera en les proves del sistema de vot electrònic. I explica al seu portal que “portem molts anys ajudant a l’Administració Pública i a les institucions a construir una societat millor, sempre aportem la nostra experiència i coneixement especialitzat en projectes d’índole estadística, documental, electoral i, en general, en qualsevol tipus de gestió i tractament d’informació, tant en la seva vessant de back-office com de front-office”. En valencià, català, espanyol i anglès.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides