El Ministeri de l’Interior ha gastat més de 2 milions d’euros en pistoles Taser que no fa servir

Els dispositius electrònics estan emmagatzemats i els agents de la Policia Nacional encara no han rebut formació

El Ministeri de l’Interior va gastar 2,1 milions d’euros comprant 1.000 pistoles elèctriques Taser per a ser distribuïdes entre agents de la Policia Nacional, ara farà dos anys. Segons publica La Vanguardia, a hores d’ara les 600 unitats que les dues empreses associades que van guanyar el concurs d’adjudicació han entregat, es troben sense distribuir. També es dona la circumstància que els agents de la Policia Nacional no han rebut encara la formació específica per poder usar aquests dispositius electrònics.

En aquest context, els sindicats majoritaris amb representació al Cos Nacional de Policia consideren que és urgent la distribució de les Taser entre els agents, en considerar que suposa un benefici en l’operativitat de la Policia Nacional i un element que millora la seguretat dels agents. Es dona la circumstància que tant el Cos de Mossos d’Esquadra com el de l’Ertzaintza ja fan servir pistoles elèctriques, i també a tot Espanya hi ha uns 200 cossos de policia local que treballen amb aquestes armes.

Des del Ministeri de l’Interior s’apunta que els proveïdors de les Taser donaran formació sobre aquests dispositius a més d’una vintena d’instructors que seran els que després formaran a la resta d’agents de la Policia Nacional. Està previst que aquesta formació es faci el primer trimestre del 2022, però Interior haurà de fer una nova licitació per comprar cartutxos per als dispositius. A hores d’ara en té 2.800 cartutxos que es van comprar per 100.284 euros que, segons fonts policials, s’esgotaran durant les formacions als agents.

Un altre problema amb el qual es troba Interior per fer servir les Taser és el fet que cada immobilitzador ha de tenir un dispositiu d’enregistrament, com va assegurar el director general de la Policia. Actualment, la direcció general només compta amb 150 càmeres de vídeo corporals, uns dispositius essencials segons els sindicats, ja que les imatges poden presentar-se en processos judicials com a proves.

Les pistoles Taser han rebut les crítiques de diferents associacions pro drets humans en considerar que el seu ús comporta un alt risc de tortura a la persona que se li aplica la descàrrega elèctrica. La descàrrega que aplica una Taser és un impuls elèctric d’uns 50.000 volts i una durada limitada a uns cinc segons, que confon al sistema nerviós i produeix una paralització muscular que provoca una incapacitació temporal de la persona.

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari