Illa, sobre el català: “No pot haver-hi acord sobre la base d’incomplir resolucions judicials”

El líder del PSC defensa la llengua catalana com a "vehicular", però diu que una matèria més en castellà no ho posa en risc

Salvador Illa
Salvador Illa

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reafirmat la postura del seu partit en defensa de la llengua catalana “com a centre de gravetat i llengua vehicular de l’escola”, ha dit entrevistat pel diari Ara. El líder dels socialistes catalans ha mostrat la seva “disposició” a pactar amb el Govern de Pere Aragonès el model educatiu entorn del català, però ha subratllat que “no es pot arribar a un acord sobre la base d’incomplir resolucions judicials”.

Així s’ha referit Salvador Illa a com preveu aplicar -o interpretar- la Generalitat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que obliga al Departament d’Educació al fet que un 25% de les hores lectives siguin en castellà. Illa ha destacat que “a part de llengua i literatura castellana, fer una matèria més en castellà no posa en risc que el català sigui la llengua vehicular” a les aules de Catalunya.

El líder del PSC, preguntat per si han de ser els jutges els qui decideixin en quin idioma es parla a l’escola, respon que “si el treball no s’ha fet abans, sí”. També critica Salvador Illa que hi hagi “persones que pensen que a Catalunya defensar el català vol dir atacar el castellà i que hi ha d’haver monolingüisme de català”.

Per això, el líder de l’oposició en el Parlament reclama “serenor i apartar del focus als centres escolars”, cosa que lamenta no hagi ocorregut amb “l’exemple de Canet de Mar”.

Salvador Illa també ha assenyalat que “l’independentisme cada vegada té menys suport a la societat catalana” i que “s’ha trencat la seva majoria al Parlament en un moment” que requereix estabilitat. Illa lamenta que Aragonès no es recolzés en el PSC per a aprovar els comptes: “Hauria estat millor tenir uns pressupostos de suport ampli”.

(Visited 97 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari