Núria Llorach es nega a aclarir quants diners costa el ‘Panoràmic’ de Txell Bonet a Catalunya Ràdio

La presidenta de la CCMA afirma que els contractes d’aquest programa, que fa tres anys que s’emet, no apareixen al portal de transparència perquè hi ha un decalatge entre la firma i la publicació al web

Imatge del programa 'Panoràmic' de Catalunya Ràdio, que presenta Txell Bonet, al portal digital de la CCMA

La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, s’ha negat a aclarir perquè no consten al web de transparència d’aquest organisme els diners que costa el programa Panoràmic, que des de fa tres estius realitza Txell Bonet, per ICat, el canal de música i cultura de Catalunya Ràdio. Li ho havia demanat la diputada Anna Grau en una pregunta parlamentària. Llorach ha intentat justificar la seva negativa dient, en una resposta per escrit a la diputada de Ciutadans, que “els processos de mecanització dels contractes de la CCMA i de posada a disposició de la ciutadania a través del portal de transparència de la CCMA requereix d’unes intervencions que no estan automatitzades i, per tant, no té un caràcter immediat. Existeix, per tant, un decalatge habitual de temps entre la signatura dels contractes i la seva tramitació fins a publicar les dades al portal de transparència”.

En aquest cas, el decalatge és de tres anys i mig, ja que Txell Bonet s’encarrega del programa setmanal Panoràmic des de l’estiu de 2019. L’estiu passat, la companya del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet vuit programes de Panoràmic, que es defineix al portal d’Internet de la CCMA com “un programa d’estiu en format tertúlia amb convidats vinculats al món de la cultura. Un espai a la fresca sobre música, cinema, literatura o fotografia, amb la gastronomia com a fet cultural i amb actuacions musicals en directe. Tot plegat a l’aire lliure des de l’espai Panoràmic del Parc de les Bateries de Montgat”.

En la seva resposta, Llorach afegeix que “a dia d’avui, la informació que requereix el grup parlamentari es troba disponible a l’espai corresponent a l’espai de transparència”. Una recerca de Panoràmic en aquest espai només dóna com a resultat tres entrades en les quals consta que l’encàrrec per la producció audiovisual del programa per la ràdio i mitjans digitals és de dos mesos i costa 0,01 euros cada any. Curiosament, el contracte pels programes d’estiu a Icat de 2019 i 2020 porta data del 27 de juny de 2021.

Llorach acaba la seva resposta dient que “cal fer esment que es tracta d’una cessió de caràcter gratuïta dels drets de transformació, reproducció i comunicació i difusió pública del programa cultural denominat Panoràmic. Un contingut audiovisual que és titular de l’empresa Detertúlia Maresme SL”. Aquesta empresa va ser creada el 2011, està ubicada a Badalona, es dedica a la restauració i l’administra l’empresari Guillem Balaguer Oliva.

A Catalunya Ràdio, Txell Bonet també treballa al programa KIDS XS, que s’emet els dissabtes a les 13 hores. A la programació hi consta com a realitzadora conjuntament amb Pau Guillamet, que és qui el condueix. És un programa orientat a pares i mares de 0 a 10 anys. Té set col·laboradors però l’única dada que apareix al portal de la transparència de la CCMA és que Guillamet ha cobrat 45.425 euros per fer-lo. Se suposa que part d’aquests diners va als col·laboradors. Bonet hi fa una secció setmanal, que es titula “Per primer cop” i dura uns 20 minuts.

Bonet també col·laborava al programa El Suplement, que va abans de KIDS XS a la graella de Catalunya Ràdio. Hi va fer la secció setmanal “Fora del ramat” entre el 6 de setembre de 2020 i el 11 de juliol de 2021. Aquesta temporada, però, ha deixat de fer-la. Meritxell Bonet porta molts anys col·laborant a Catalunya Ràdio però les úniques factures a nom seu que consten al portal de la transparència de la CCMA hi van aparèixer el juliol de 2018. Són 1.500 euros com “especialista en tendències” al programa Els experts i 540 euros com “especialista en art” al programa Gravetat 0.

(Visited 256 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari