El CAC estudiarà els insults de Peyu i Jair Domínguez al poble gitano i les persones trans

Carme Figueras ha demanat una actuació d’ofici sobre la convivència que la CCMA respecti les recomanacions del Consell de l’Audiovisual sobre el tractament d’aquestes comunitats

Peyu i Jair Domínguez, a 'Bricoheroes', amb la roda que diuen que sembla un 'escut gitano' i que si la poses 'no et roben ells'

Carme Figueras, membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), ha anunciat a Twitter que ha fet una petició d’actuació d’ofici d’aquest organisme perquè recordi la conveniència que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) respecti les seves Recomanacions sobre el tractament de l’ètnia gitana i les relatives al tractament de les persones LGTBI en els programes d’humor. Aquesta petició fa referència a intervencions dels humoristes Lluís Jutglar (Peyu) i Jair Domínguez al capítol del programa Bricoheroes que TV3 va pujar al seu canal de youtube al portal de la CCMA el passat diumenge 2 de gener on associaven les persones trans a la prostitució i tractaven de lladres els membres del poble gitano.

En aquest capítol, Peyu i Jair Domínguez van dissenyar un calendari del 2022 per canalla. Mentre ho feien, van parlar de les diferències entre els nens i les nenes. Domínguez va dir “si té pito és nen… i ja m’estic cardant en un jardí”. Peyu li va seguir el joc: “si té pito és nen. Que llavors el nen vol ser nena… doncs aquell, te guardes el telèfon”. Aquesta al·lusió a la prostitució d’una persona trans va ser saludada amb una rialla còmplice per part de Domínguez.

Després van retallar una circumferència de fusta i Domínguez va afirmar que “sembla una roda de carro de l’escut gitano” i Peyu va fer la reflexió següent: “ara posem això a l’entrada i no ens entrarà ningú a robar. Si no hi poses això, t’ho roben, eh!”. I va afegir: “Ells!”. I Domínguez, després d’escoltar l’associació de gitanos amb lladres, va tornar a amagar-se rere el seu company per riure-li la gràcia. La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGIC) ha enviat una carta a la presidenta de la CCMA, Núria Llorach, en la qual mostra el seu “desacord i profund malestar” per aquests comentaris que, al seu entendre, “van en contra dels mecanismes que la pròpia CCMA té com propis per garantir una informació no discriminatòria”.

Les Recomanacions elaborades pel CAC a les quals fa referència la consellera Figueras reclamen “evitar els estereotips negatius respecte l’ètnia gitana”. El capítol dedicat al poble gitano, redactat amb la col·laboració de les entitats actives en aquest àmbit, té un apartat dedicat a l’ús responsable de l’humor sobre aquesta ètnia, on s’hi diu: “Els programes i els espais de ficció i d’entreteniment de tipus humorístic acostumen a recórrer a continguts generalitzadors i estereotipats pel que fa a col·lectius. Aquest fet no justifica l’insult, la injúria o l’atribució d’activitats degradants o delictives a una comunitat, ja que reforça que se’n tingui una percepció social negativa. Es recomana als professionals dels mitjans i de les empreses productores audiovisuals que exerceixin un ús responsable de l’humor quan es refereixin a l’ètnia gitana”.

D’altra banda, en el punt 4 de les Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals (LGBTI) als mitjans  audiovisuals es diu que “fer servir l’humor, la ironia i la sàtira sobre temàtiques sensibles pot ser signe d’una societat avançada, però cal tenir en compte que associar l’humor a la desqualificació d’un col·lectiu per raó d’identitat de gènere o d’orientació sexual i afectiva pot tenir conseqüències ofensives per als membres que el formen. Es demana als mitjans que siguin responsables amb els discursos humorístics quan se centrin en persones LGBTI i que tinguin en compte les discriminacions que pateixen els col·lectius a l’hora de fer determinades bromes”.

No és el primer cop que Bricoheroes estarà sobre la seva taula del CAC. Ja el va sancionar amb 12.001 euros per incloure publicitat indeguda. Caldrà veure si ara opta per imposar-li una nova sanció. L’anterior la va pagar la CCMA.

(Visited 304 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari