Valtonyc provoca una crisi a Òmnium Cultural després de dir que “les seves felicitacions són una merda”

Militants i dirigents d’ERC defensen l’entitat que presideix Cuixart mentre que membres del Consell per la República i tuitaires propers a Puigdemont diuen que se’n donen de baixa

Valtonyc, al costat de la transcripció de les seves declaracions contra Òmnium Cultural

El raper Valtonyc ha provocat un daltabaix a Òmnium Cultural després que rebutgés de forma insultant la felicitació que l’entitat que presideix Jordi Cuixart li va fer arribar després que el Tribunal d’Apel·lació de Gent s’oposés a la seva extradició a Espanya on ha de complir condemna de tres anys i mig de presó. Òmnium Cultural va pujar un missatge a Twitter on deia que “un cop més, les greus mancances democràtiques de l’Estat espanyol queden en evidència a Europa. L’enhorabona i gràcies per la constància en la defensa de la llibertat d’expressió, Josep @valtonyc”. I hi afegia l’emoticona d’un puny tancat. El raper, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, va respondre que “les felicitacions d’Òmnium són una merda si només es queden en felicitacions. Han de deixar de fer campanyes de màrqueting. Jo els he necessitat molt i no hi han estat. Menys tuits i més lluita de veritat”.

Òmnium no va replicar l’estirabot del raper però a Twitter i altres xarxes socials han aparegut molts retrets contra aquesta entitat i també el suport de persones, bona part d’elles vinculades o amb càrrecs a ERC. L’únic dirigent de Junts, el partit de Carles Puigdemont, que ha fet una piulada relativament favorable a aquesta associació és el diputat Francesc de Dalmases, mà dreta de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. En un missatge que permet lectures dobles, va escriure “Orgullós soci d’@omnium i defensor de totes les crítiques que es puguin fer a aquesta i a qualsevol institució de país. Mira que és fàcil i mira que és de llepes fer tuits absurds d’adhesió acrítica. (Quin món gris i ruc el dels acrítics segons amb qui i què…)”.

Molt més clara ha estat l’adhesió de personatges mediàtics vinculats a ERC, com l’editor de l revista Time Out, Eduard Voltas, i habitual tertulià de TV3: “Amb @omnium, sempre. Amb les institucions sòlides, que duren, que tenen mirada llarga, que pensen en tot el país i no només una part, que hi són a les dures i a les madures, que si cal passen per la presó i que mai no es rendeixen”. Oriol Soler, director d’Abacus, i Toni Soler, propietari de la productora Minoria Absoluta, tots dos molt propers al partit d’Oriol Junqueras, van reuitejar el missatge de Voltas. Mònica Mayor, regidora d’ERC a Santa Oliva i secretària de Feminismes d’aquesta organització al Penedès, va lamentar que “massa cas feu als provocadors”, i una militant del partit i sòcia de l’entitat, comentava el missatge de Voltas amb un clar “Amb Òmnium SEMPRE!!!”.

En canvi, la xarxa es va omplir de missatges d’usuaris que anunciaven que es donaven de baixa d’Òmnium o que ho havien fet en els darrers temps. Un d’ells, de nom Josep, va incloure, fins i tot, la carta que havia rebut de l’associació en demanar que eliminessin la seva subscripció. Un tal Pep, d’Òmnium Cultural, li havia escrit: “Et confirmem que hem gestionat la teva baixa de l’entitat, tal com ens demanes. T’agraïm tot el temps que ens has donat suport, i esperem retrobar-te ben aviat. Creiem que la força d’un país és la seva gent, i nosaltres volem que la teva veu es faci sentir. Per aquesta raó, ens posarem en contacte amb tu els pròxims dies per telèfon per poder-ne parlar i escoltar-te”.

Les expressions contra Òmnium Cultural que circulen per les xarxes socials són dures i, sovint, desagradables. Joan Font, que es presenta com a representant electe del Consell per la República, tuiteja “en Jordi Barbeta en diria llepapollisme”. Un altre usuari de Twitter, Pere Paret, deia que “no em donaré de baixa d’Òmnium de moment, però si l’abraçada de Cuixart a l’Iceta no és només una estupidesa sinó un símbol de lluites compartides és evident que ho hauria de fer”. Clara Roura va escriure, el 29 de desembre, que “just avui hi he trucat per donar-me de baixa, amb tristesa”. Un usuari l’emprenia contra la direcció de l’entitat: “Amb Òmnium sempre. Amb la seva cúpula MAI. Deixeu de ser els defensors dels lliris i el partidisme d’ERC”. I un altre explica que es va donar de baixa d’Òmnium i que es va fer del Consell per la República, més coherent amb el seu pensament.

Òmnium Cultural es presenta com “l’entitat cívico-cultural més gran d’Europa” al seu perfil de Twitter, on hi té 305.000 seguidors. Al seu web hi destaca que té 190.000 socis. Valtonyc, des de Bèlgica, ha contribuït a que aquestes xifres es redueixin, malgrat els esforços d’ERC per defensar l’entitat que lidera Cuixart.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides