La Fiscalia arxiva la causa contra el Mag Lari per delicte d’odi després d’una broma sobre el castellà

El personatge del programa 'L'Au pair' de TV3 deia parlar en espanyol per "semblar més dolent"

La Fiscalia de Delictes d’Odi de Barcelona ha arxivat la causa per delicte d’odi que va obrir contra el Mag Lari el setembre del 2021 en no apreciar en els fets els “elements suficients” per a ser delictius. En el programa L’Au pair de TV3, un calamar gegant protagonitzat per l’il·lusionista deia que passava del català al castellà per “semblar més dolent” davant uns nens.

El ministeri públic, després d’encarregar diverses diligències a la Policia Nacional, segons La Vanguardia, ha conclòs que el gag no ha de ser considerat delicte d’odi malgrat tractar-se d’una frase “que pot contenir una lectura prejudiciosa i pejorativa per a un determinat col·lectiu”.

En el seu escrit, la Fiscalia reconeix que “si bé és cert que en el context social en el qual s’efectua (el comentari) es detecta una certa tensió per tendències a la discriminació per motius ideològics, no concorren la resta dels indicadors de delicte d’odi”. A més, argumenta que en el llenguatge del personatge interpretat pel Mag Lari “no es detecta la contundència que es requereix perquè sigui rellevant penalment”.

La fiscal afegeix que no aprecia una “referència clara i perceptible” per atiar la violència i ho acompanya de les declaracions posteriors del mateix intèrpret a Rac-1, en les quals es va justificar dient que es tractava d’una broma: “és humor, era una broma, res més”.

La Fiscalia accepta les explicacions donades per Josep Maria Lari i entén que “no era la seva intenció ofendre ningú, perquè només va tractar de fer una broma recolzada en la idea que tots els de la seva generació van créixer amb dos canals de televisió en els quals es parlava castellà, d’aquí la frase denunciada, perquè el que veien era que els dolents parlaven castellà”.

L’associació Hablamos Español, que és qui va denunciar el cas, ha mostrat la seva indignació per la decisió del ministeri públic. La seva presidenta, Gloria Lago, ha titllat de “ridícula” la justificació del Mag Lari i s’ha queixat que la Fiscalia “es preocupi més de no molestar els nacionalistes catalans que de protegir els nens contra missatges discriminatoris o d’odi”. Per això, estudiaran recórrer la decisió.

(Visited 131 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari