L’IPC puja un 1,3% en un mes, assolint el 6,7% interanual

L'increment de la inflació contrasta amb l'evolució dels salaris, que han augmentat un 1,49% de mitjana

Una dona en un supermercat

L’Índex de Preus al Consum (IPC) segueix amb la seva tendència a l’alça i, segons les dades que ha avançat l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquest desembre la inflació ha pujat un 1,3% respecte al novembre, una xifra que suposa el segon increment més elevat del 2021, per darrere del d’octubre (1,8%). Aquest augment mensual no es donava des de desembre de 1983, fa 38 anys. El 2021, doncs, tanca amb una taxa interanual que escala fins al 6,7%, convertint-se així en la més alta des de març de 1992. Suposa un increment d’1,2 punts en comparació al novembre, quan la taxa va arribar fins al 5,5%, i es tracta de la dotzena taxa positiva que encadena la inflació de manera consecutiva.

Aquest augment es deu, principalment, a l’elevat preu de la llum, tot i que també influeix el preu dels aliments, el qual l’any passat, a diferència del 2021, va baixar. De fet, la xifra contrasta amb el tancament interanual de desembre de 2020, que va ser del -0,5%. Pel que fa a la inflació subjacent -l’índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, els elements més volàtils- l’INE estima que ha augmentat quatre dècimes en comparació al mes passat, situant-se en el 2,1%. D’altra banda, la inflació mitjana anual puja fins al 3,1%, una xifra que no es donava des del 2005.

L’increment de l’IPC contrasta amb l’evolució dels salaris, els quals perden poder adquisitiu: fins al novembre, els sous han experimentat un augment de l’1,49% de mitjana en els convenis col·lectius, mentre que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) ha pujat un 1,6%, unes xifres molt allunyades de l’augment de la inflació. Tenint en compte aquestes dades, la UGT ha reclamat incrementar els salaris, tant a la patronal com al Govern central.

“El tancament de l’IPC d’aquest any ha d’impulsar de forma necessària l’augment de la capacitat adquisitiva de les persones treballadores, amb un increment de l’SMI per a aquest 2022 superior al que s’està donant en el nivell dels preus”. En aquest sentit, el sindicat assenyala que “qualsevol SMI inferior als 1.000 euros el 2022 seria nefast per a les famílies dels treballadors i treballadores”. A més, la UGT demana que la patronal negociï un altre acord per tal que els convenis col·lectius “reforcin aquest creixement i es recolzin en clàusules de garantia salarial perquè quedin coberts davant de pujades del nivell de preus”.

(Visited 81 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari