Laporta fitxa a Ferran Torres sabent que no pot inscriure’l

De nou busca la confrontació amb Tebas i forçar que els socis, en exagerar les pèrdues i el deute, acceptin l'entrada d'inversors amb poder per a prendre decisions pel seu compte

Ferran Torres

El Barça acaba de fitxar un futbolista, Ferran Torres (foto), que no podrà inscriure a la Lliga de Futbol Professional (LFP), d’acord amb les limitacions derivades de la seva actual incapacitat per a ampliar el límit salarial de la plantilla, una situació coneguda per la junta de Joan Laporta, que continua entossudida a gastar molts més del que pot i a ampliar tant el seu deute com el seu dèficit aquesta temporada.

Mediàticament, no obstant això, des del club es manipulen el discurs i la mateixa realitat per a generar la trampa de sempre en la qual continua picant la majoria de la premsa i, per descomptat, tot aquest entorn laportista encegat per l’estratègia del seu aparell de comunicació. Es tracta novament de donar-li la culpa a Javier Tebas, murmurant a cau d’orella dels periodistes que LaLiga, obsessionada amb el Barça i amb la seva junta directiva, persegueix el president i contínuament posa obstacles als seus somnis d’expansió amb fitxatges com el de Ferran Torres ara i el de Haaland a l’estiu.

El motiu pel qual Laporta va haver d’ajornar la presentació de Ferran Torres, si més no fins al pròxim dia 3 de gener del nou any, data en la qual oficialment s’obre el mercat d’hivern, va ser només estètic, per a no cridar massa l’atenció abans d’hora sobre un reforç que, igualment, encara que s’oficialitzi el dilluns continuarà sent un futbolista que no podrà inscriure a la LFP.

Per tal de no dir una veritat ni equivocant-se, els propis informants a la premsa des del club no han volgut revelar que les condicions del mercat d’estiu passat, quan al Barça li van rebaixar de 382 milions a 97,9 milions el seu límit salarial, han tornat a canviar permetent especulacions i càlculs sense cap base real. Després de l’aprovació de la liquidació de la temporada 2020-21 el mes d’octubre passat i una vegada aplicada l’auditoria extra exigida per LaLiga i el CSD com a resposta als números i interpretacions sense sentit oferts pels “genis” de l’equip econòmic del club, Ferran Reverter i Eduard Romeu, el saldo que abans era positiu ara és negatiu. 

El Barça, per la decisió de Joan Laporta i de la seva negligent i equivocada formulació dels comptes reals de la passada temporada ha deixat la institució ofegada en una oceà de perdudes i de deutes impossibles de remuntar a les quals es pretén afegir el cost de fitxatges que tampoc passen per l’estreta porta de l’única normativa aplicable al FC Barcelona actualment. 

LaLiga ho ha deixat molt clar en un comunicat del dimarts passat després d’aclarir que, en efecte, aquest saldo salarial és negatiu per un doble motiu: “Pel fet que el club té unes despeses superiors als ingressos que es preveu que podrà generar durant la temporada, o bé a conseqüència de pèrdues de temporades anteriors”. Ambdues salvetats coincideixen en el cas de la cruïlla econòmica i financera en la qual Laporta ha situat, expressament, al club, tot cal dir-ho, per exagerar en uns 400 milions les pèrdues de l’exercici anterior.

Així, LaLiga ha volgut aclarir que, en el cas del FC Barcelona, “aquest ajust no té efecte en la seva capacitat de contractació durant el pròxim mercat d’hivern, ja que, en estar excedit sobre el seu Límit de Cost de Plantilla Esportiva, aquesta capacitat de contractació ve determinada per la ‘regla del 1/4’. És a dir, el club podrà contractar en funció de la reducció de cost que sigui capaç d’aconseguir prèviament”.

Aquesta regla obliga a alliberar massa salarial forçosament per a fer espai als nous en aquesta proporció, sent possible afegir un milió d’entrada del cost del salari més l’amortització del primer any de Ferran Torres per cada quatre milions que el club pugui reduir d’altres futbolistes.

Ho té molt complicat, per tant, si no surten abans peces majors com Coutinho o Umtiti -també s’especula amb Dest- per a complir amb el pla d’inscriure a Ferran Torres i concedir fitxa del primer equip a Gavi i Nico per a evitar, per normativa de filials, no poder alinear futbolistes joves en un moment determinat, com ja ha passat.

 No és que, categòricament, pugui afirmar-se, per exemple, que Ferran Torres no podrà jugar a partir que superi la seva lesió, patida mesos enrere amb la selecció, però sí que generar aquest buit resultarà molt més complicat una vegada que el Barça ha ensenyat totes les seves cartes sobre la taula.

Les condicions de Ferran Torres, encara que el club no les ha fet públiques, suposaran un cost d’uns 10 milions aproximadament. Aquesta és la quantitat mínima necessària, que no seria massa complicada d’obtenir en circumstàncies normals amb un pressupost de 765 milions. El problema és sobretot estratègic perquè tant els jugadors susceptibles de sortir del Barça com els clubs potencialment compradors no només coneixen l’estricta necessitat del Barça de cedir futbolistes per a estalviar-se les seves fitxes, almenys la meitat, sinó que aquestes operacions s’han de negociar obligadament en el marc urgent d’un període limitat, curt i amb data de caducitat entre el 3 de gener (obertura) fins al dia 31 de gener del 2022 (tancament).

Futbolistes i compradors saben que n’hi ha prou amb exhaurir i deixar esgotar aquests terminis per a obtenir les millors condicions. El pitjor dels escenaris i la pitjor de les estratègies amb un mes al davant que serà complicat per a aquests futbolistes amb pes en la massa salarial i, per tant, amb menys ofertes i menys ganes també d’adaptar les seves condicions quan aquestes passen per sortir del Barça per la porta de darrere. 

Des del punt de vista esportiu, a més, es tracta de futbolistes amb poques hores de joc aquesta temporada, la qual cosa suposa un altre motiu de devaluació a l’hora d’atreure l’atenció d’altres clubs i pagar una fitxa de futbolistes consolidats com són els casos d’Umtiti i Coutinho. 

Només la sortida de Dest, almenys en teoria, podria tenir més mercat, ja que és jove, és més barat i possiblement amb més ganes de demostrar el que val si aquí Xavi Hernández no el  considera imprescindible. També, com queda clar, amb un valor amb menys incidència en el volum de l’alliberament de la massa salarial que el club necessita.

Yusuf Demir i Luuk de Jong són els altres dos noms que també surten en les travesses de la premsa, igualment irrellevants per a les moltes necessitats actuals. 

Per què, doncs, el Barça ha fet primer el pas endavant? Els motius són de tres tipus, el principal donar-li a Xavi, a l’equip i a l’afició un caramel que regali les oïdes a la graderia i apaivagui el discurs i exigències de l’entrenador. 

El segon, anticipar-se a les queixes i negatives de LaLiga perquè, quan comuniqui que no és possible la inscripció de Ferran Torres, pugui generar-se des de la junta i l’aparell de comunicació del club un missatge d’atac i queixes davant l’estament que presideix Javier Tebas sota l’argument i el pretext que tot es redueix al fet que Tebas li té mania al Barça. 

I, finalment, perquè Joan Laporta prossegueix el seu pla, minuciós, de portar els estats financers del club, alarmants, més enllà dels límits, amb la intenció que, en una temporada o dues, pugui plantejar-se davant els socis la disjuntiva d’obrir la porta a inversors amb poder per a prendre les decisions de govern del Barça o bé directament, com així sembla, deixar que Goldman Sachs prengui les regnes del club a compte de tot el que se li deu. 

Tot això explica, que no justifica, fer les coses aparentment a l’inrevés, malament o seguint un guió pervers i arriscat.

Es miri per on es miri, Laporta ha fitxat amb caràcter d’urgència, amb pressa i pagant un preu discutible, a un futbolista que ni pot jugar de moment ni ser inscrit, tot generant, amb aquesta mateixa decisió precipitada, un problema afegit al qual la premsa ja ha batejat com l”operació sortida’ de futbolistes amb contractes que no es poden tallar i han de complir-se.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.