Tebas acusa a Laporta, també de perdre a Haaland

Li recorda que va poder retenir Messi gràcies a CVC i que ara, per exagerar les pèrdues sense cap sentit, tampoc podrà fitxar el davanter noruec

Exactament per les mateixes raons que Joan Laporta va perdre a Messi, quan el podia haver renovat, ara està a punt de perdre a Erling Haaland. Ho ha deixat molt clar i detallat el mateix president de la LaLiga, Javier Tebas (foto), qui torna a tenir la clau del futur del Barça a les seves mans i una altra bona oportunitat per a venjar-se de Florentino permetent que el golejador noruec acabi recalant al Camp Nou.

De fons, continua viu el conflicte amb CVC, que el Barça ha denunciat davant els tribunals en companyia de Florentino Pérez i de l’Athetic al mateix temps que, a través de Goldman Sachs, intenta negociar pel seu compte una maniobra difícil de comprendre, complicada d’executar i certament impossible de realitzar, tret que, com ja es rumoreja, aquesta sigui la ganivetada definitiva al Barça que coneixem i la jugada que converteixi, ara ja acceleradament, el club blaugrana en societat anònima.

L’urgent, en la superfície, és la raó per la qual el Barça, encara que trobés els fons per a fitxar a Haaland, no podria fer-ho per no disposar del marge salarial suficient ni en 20 anys. Javier Tebas ho ha explicat en unes declaracions que han passat molt desapercebudes pel fet que la mateixa premsa laportista, com no podia ser d’una altra manera, les ha menystingut i sufocat pel que tenen de míssil contra el president blaugrana -que no podrà fitxar el crack del Borussia Dortmund- i per la responsabilitat exclusivament seva de tancar-se les portes al fitxatge que ho canviaria tot.

El que Tebas li ve a dir és que si s’ho hagués pensat una mica millor, tant ell com els confusos i inexperts Ferran Reverter, CEO, i Eduard Romeu, vicepresident econòmic, no haguessin sobrecarregat d’una manera tan exagerada els comptes de la temporada 2020-21 i el Barça no s’enfrontaria ara a la immensa i impossible fita de recuperar aquests 481 milions de pèrdues registrades per l’auditoria.

Amb l’obsessió per aparentar que les pèrdues de Bartomeu eren històriques, monstruoses, i, sota aquest camuflatge, no admetre l’impacte real de la covid i a més devaluar la plantilla i inventar-se provisions sense sentit fins a 262 milions, l’efecte produït és que el Barça ha vist reduït al no-res la possibilitat d’incloure nous jugadors, tret que com el cas de Dani Alves a penes ‘pesin’ en termes de fitxa i arribin a cost zero. El brasiler entrarà per la baixa del Kun Agüero.

Per a intentar el fitxatge d’un crack, “Laporta sap el que ha de fer i que la situació és complicada. Jo ja li he donat les meves recomanacions. Sap que té molta feina al davant i que ha d’haver-hi sortides i també algun tema d’actius. No ho té fàcil el FC Barcelona, no”, ha dit.

Per a Javier Tebas no es tracta només d’arribar únicament a un acord amb el jugador o amb el Borussia Dortmund, el seu club d’origen, sinó que entri dins del límit salarial, donant per fet que no seria un jugador barat. “El problema és que el FC Barcelona té la seva massa salarial molt excedida com a conseqüència, sobretot, de les pèrdues de l’exercici anterior. Això el penalitza bastant respecte a la massa salarial, perquè en aquesta situació ha de treballar sota la norma del 1/4”.

Aquesta és la fórmula que aplica LaLiga imposant als clubs que excedeixen la seva massa salarial només poder gastar un 25% del que ingressin o s’estalviïn de manera extraordinària per a inscriure nous jugadors. Així, el Barça podria ara mateix inscriure jugadors en el mercat d’hivern si allibera quatre vegades més sou del que gasti en noves arribades o obté algun ingrés: “Depèn del nivell de fitxatges que es facin i de les sortides. Si es produeixen les sortides de les quals s’estan parlant (Coutinho o Umtiti), evidentment podran incorporar a algun jugador amb aquesta regla”, segons el criteri del president de LaLiga.

No val, no obstant això, per a donar cabuda a un fitxatge de gran importància i del salari del noruec, impossible d’encaixar en la norma 1/4. Per a Tebas, “el Barça ha de sortir-se d’aquesta norma de l’1/4 per a portar un fitxatge tan important com el de Haaland. Tots sabem el que es diu que demana de salari i el que demana el Borussia Dortmund. Això no està en les possibilitats del FC Barcelona. El Barça ha de recuperar-se pràcticament de gairebé totes les pèrdues que hi ha hagut i això és molt complicat perquè estem parlant pràcticament de 500 milions d’euros”.

Resumint, només si equilibrés aquestes pèrdues amb nous i rellevants ingressos, el Barça tornaria a disposar d’un límit salarial d’un club gran i d’acord amb un pressupost de 765 milions d’euros. El que suggereix de nou Tebas és que, si el Barça arribés a un acord amb el fons britànic CVC, sumant-se al gruix d’equips de LaLiga, podria obtenir uns ingressos que li permetrien alleujar els seus problemes econòmics a curt termini. De fet, segueix sense entendre per què el Barça, quan a l’estiu va tancar un acord de paraula, li va donar la volta per a alinear-se amb el Real Madrid i així perdre a Messi.

I ara perdrà a Haaland. “Jo ja em vaig sorprendre a l’estiu del canvi d’actitud del FC Barcelona en dos dies. Crec que no han fet una anàlisi real de l’operació veient la hipòtesi o els arguments que han esgrimit tant el vicepresident com el director general del Barça, assegurant que suposa molts diners. L’operació financera suposaria un 1,3% del seu pressupost. S’està fent un embolic gran per alguna cosa que permetria millorar moltíssim l’economia del FC Barcelona i l’accés a jugadors i no ho entenc, la veritat”, ha recordat Tebas, afegint un missatge molt rotund: “Els animo que prenguin decisions per a arreglar aquesta situació perquè tots, començant per LaLiga, volem un Barça fort. Barça i Real Madrid són dues locomotores i per descomptat no estem contents amb la situació que passa el FC Barcelona. Esperem que se solucioni al més aviat possible”, va dir.

Resulta inevitable pensar que Javier Tebas tracta de pressionar al Barça a favor els seus interessos en la disputa que manté contra el president del Real Madrid. Sent això cert, no ho és menys que Joan Laporta i el seu equip econòmic van exagerar fins a un límit tan excessiu les pèrdues reals de l’exercici que, d’alguna manera, ara són víctimes d’aquesta brutalitat causant-li al club un mal irreparable.

Tebas va demanar una contra-auditoria de la qual va resultar, i així li consta a LaLiga, que el Barça degué atribuir-se més de 200 milions de pèrdues per causa de la covid, i, per tant, no computables a aquests efectes de massa salarial una vegada descomptats els estalvis corresponents per no obrir el seu estadi. Tampoc LaLiga considera pròpiament justificats aquests llastos en forma de devaluació de jugadors voluntària, també perversa, i provisions amb tanta imaginació que a Tebas li semblen pura fantasia.

Així i tot, ha estat elecció de Laporta presentar aquests comptes, això sí matisant que el seu mandat, i responsabilitat, entrava en vigor a partir del 17 de març, una valoració discutible i segurament objecte de litigi en cas de reclamació per pèrdues. El que no genera dubtes a LaLiga és que només hi ha una liquidació i només una junta directiva, la de Joan Laporta, amb l’obligació i facultats de formular i presentar-la com així va ser en l’última assemblea.

Amb quin resultat? Doncs que el Barça ha quedat asfixiat econòmicament per anys escanyat en la seva pròpia voracitat per gairebé quadruplicar les pèrdues reals, amb covid, i no atendre suggeriments com el Barça Corporate o l’oportunitat de CVC. Laporta va triar seguir el mateix camí del Real Madrid i enrolar-se en la Superliga. Probablement, ha estat una súper errada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.