Desconcert al PSC per les concessions a ERC i JxCat en la renovació de càrrecs de la CCMA i el CAC

Els socialistes, que van guanyar les eleccions, cedeixen les presidències als seus adversaris tot i que aconsegueixen que es trenqui la dinàmica de no pactar amb ells

Rosa Romà (ERC) i Xevi Xirgo (JxCat), propers presidents de la CCMA i el CAC

Bona part de la militància i dels simpatitzants i votants del PSC no entenen perquè aquest partit ha pactat amb ERC i JxCat la renovació dels òrgans de direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) cedint la presidència i la majoria de govern d’aquestes institucions als seus adversaris polítics. El PSC ha aconseguit, això sí, trencar la dinàmica acordada pels partits independentistes a instàncies de l’Assemblea Nacional Catalana de no pactar amb els socialistes al Parlament, tot i que van ser el partit més votat a les eleccions del 14 de febrer. L’acord ha provocat una resposta enrabiada de la CUP i les queixes dels comuns.

Les bases socialistes no entenen que s’hagi de concedir la presidència de la CCMA a una consellera proposada per ERC i la del CAC a un presentat per JxCat. El cas del CAC és especialment incomprensible pels simpatitzant socialistes ja que la seva presidència recaurà en Xevi Xirgo, autor de dos llibres panegírics del president de JxCat, Carles Puigdemont, i director fins ara d’El Punt Avui, diari que des de fa anys porta penjat al seu titular un enorme llaç groc. Xirgo presidirà un organisme que té com a funció “vetllar pel compliment de la normativa reguladora de l’audiovisual, en particular dels principis del pluralisme polític, social, religiós, cultural i de pensament”. Costa de creure que reclamarà a TV3 i Catalunya Ràdio el pluralisme polític que no ha existit al diari que ha dirigit des de 2010.

A la direcció de la CCMA, els socialistes tindran tres representants –Lluís Garriga, Carme Figueras i Gemma Ribas-, ERC dos –Rosa Romà i Lluís Noguera– i JxCat dos més –Pep Riera i Àngels Ponsa. Els socialistes no entenen que malgrat que el PSC té més representants que els altres grups, la presidència del consell de govern de la CCMA recaigui en la republicana Rosa Romà i la vicepresidència en l’ex-consellera de Cultura Àngels Ponsa, de JxCat. Tant a la CCMA com al CAC, el PSC estarà en minoria. Al CAC, a part del president de JxCat hi haurà dos representants socialistes –Rosa Maria Molló i Enric Casas– i dos d’ERC –Miquel Miralles i Laura Pinyol.

La CUP i els comuns, que han quedat fora de l’acord per repartir-se els càrrecs de la CCMA i el CAC, han criticat amb duresa aquest pacte. La diputada cupaire Eulàlia Reguant ha parlat de “sociovergència republicana” mentre que David Cid, diputat de Catalunya en Comú, ha afirmat que “alguns noms fan vergonya” i que estem davant d’una “nova oportunitat perduda per la pluralitat dels mitjans públics catalans i les seves institucions”.

D’altra banda, molts simpatitzants socialistes i d’altres formacions polítiques critiquen que PSC, ERC i JxCat hagin pactat que Meritxell Borràs sigui la nova presidenta de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades. L’ex-consellera de Governació als governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont és llicenciada en Farmàcia i ha fet una llarga carrera política emparada pel pujolisme però de protecció de dades en sap ben poca cosa.

(Visited 889 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari