El Vaticà investigarà 251 religiosos acusats d’abusos sexuals

El diari 'El País' ha lliurat al Papa Francesc un dossier amb informació d'almenys 1.237 víctimes

El Papa Franscesc i el cardenal Omella
El Papa Franscesc i el cardenal Omella

L’Església ha obert una macroinvestigació sobre els abusos sexuals a menors comesos per 251 membres del clergat i alguns seglars d’institucions religioses des dels anys 30. El diari El País ha lliurat al Papa Francesc i al president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Omella, un informe en el qual recull els testimoniatges d’almenys 1.237 víctimes.

Segons informa el diari del Grup Prisa, el Papa Francesc va traslladar el dossier immediatament a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, la institució que coordina la recerca de la pederàstia en el món catòlic i que dirigeix el jesuïta espanyol Luis Ladaria. És el resultat d’una recerca iniciada fa tres anys, temps en el qual s’han recaptat més casos que els que la mateixa Església ha reconegut en dues dècades.

Les dades recollides arriben fins al 2018. En la majoria dels relats, les víctimes es refereixen a pederastes que abusaven de desenes de nens i conductes que eren un “secret a veus”, en molts casos encobertes per les mateixes escoles o ordes religiosos.

Fins ara, la CEE s’ha negat a crear una comissió independent per a escoltar les víctimes i revisar el seu passat. Altres conferències episcopals ja les han posat en marxa, com als Estats Units, Alemanya o França. De fet, el Papa Francesc ha felicitat els bisbes francesos per la seva determinació en la recerca.

Les normes aprovades per Francesc des del 2019 per a acabar amb l’encobriment obliguen qualsevol bisbe o superior religiós a obrir una recerca interna davant qualsevol informació d’un possible cas. El Vaticà recull en el vademècum de juliol del 2020 les regles sobre com afrontar aquest tipus de situacions. En elles, s’explicita que les recerques hauran de durar un màxim de 90 dies.

(Visited 104 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “El Vaticà investigarà 251 religiosos acusats d’abusos sexuals”

Feu un comentari