Els talls de llum tornen a la Mina en ple hivern, on paguen “justos per pecadors”

Endesa assenyala l'ús fraudulent com a causa i nega el mal manteniment de la xarxa

El bloc Venus del barri de la Mina, un dels afectats pels talls de llum

Foto: Cedida

Set nits consecutives sense llum i un total d’onze dies amb talls intermitents. Així és com les mil persones –o més– que viuen als blocs Venus, Saturn i Boreal del barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs) han començat el mes de desembre, amb uns talls que es van produir des del 27 de novembre a la nit fins al 7 de desembre. La situació, però, no és nova per la Mina, on fa dos anys, el desembre del 2019, la van patir també durant diversos dies, i va afectar de ple el Nadal.

Precisament, per tal de prevenir que tornés a passar, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha insistit a la Generalitat perquè convoqui una taula amb els ajuntaments afectats pels talls de llum, per tal de conèixer el paper de l’Administració i les exigències que es fan a Endesa, però, encara no s’ha celebrat: “Ho vam demanar el juny d’aquest any, a través d’una carta a la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i vam insistir que la convoquessin abans que arribessin l’hivern i els talls, però ho han fet per al gener“, explica la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, que afegeix que “ja arribem tard”.

Endesa ha assenyalat com a principal causa del tall la “sobrecàrrega derivada de l’ús fraudulent”, un fet que, segons explica un veí de la Mina a EL TRIANGLE, “és una evidència”, però no un argument suficient perquè paguin “justos per pecadors”. “També hi ha veïns que paguen la llum, i gent que no paga perquè no pot”, remarca. Endesa defensa que “els talls són per vetllar per la seguretat de les persones”, ja que “una línia elèctrica manipulada és un perill potencial: pot generar un incendi i causar morts”, i assegura que, en el cas de les famílies vulnerables, “és tan fàcil” com que es donin d’alta per regularitzar la seva situació i, “si els serveis socials determinen que és vulnerable, automàticament queda protegida” per la llei catalana contra la pobresa energètica.

L’APE, però, creu que “no és tan fàcil” perquè molts no saben que tenen aquesta possibilitat, i assenyala que “cal una feina de formiga, treballar cas per cas”. També afirma que en barris que pateixen talls no és una solució definitiva “perquè encara que tinguin contracte, paguin les factures i estiguin regularitzats, tindran talls”, i que això és responsabilitat d’Endesa. “L’argument que el problema són les plantacions de marihuana i les connexions irregulars queda obsolet, perquè més enllà d’això, al darrere hi ha un mal manteniment d’Endesa“, diu Maria Campuzano. “Seria interessant poder comparar les inversions que es fan a barris com Pedralbes i les de barris com la Mina, però no són dades públiques”, afegeix.

L’empresa nega les acusacions i argumenta que “hi ha barris on el frau és anecdòtic i les infraestructures, sent les mateixes, estan menys castigades”. En aquest sentit, l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, assenyala que en zones com Pedralbes “no hi ha pobresa ni es viu aquesta situació de vulnerabilitat”, i admet que “és una realitat que existeix la marginalitat a la Mina”. Una visió compartida per l’exalcalde del municipi, Joan Callau, que creu que “hi ha coses que passen en aquest barri que serien impensables en altres”. Segons l’APE, com a la Mina, “aquests talls es donen de manera recurrent en barris com Torre Baró (Barcelona), Font de la Pólvora (Girona) i Sant Roc (Badalona), i en altres d’Espanya, sobretot a Andalusia, on també és Endesa la gestora i propietària de la xarxa de distribució”.

Tant Filo Cañete com l’APE afirmen que calen més recursos i fer un treball específic en cada cas. Fins ara, l’Ajuntament, amb la col·laboració d’Endesa, ha fet diversos processos de regularització en blocs de la Mina, els quals han estat “força exitosos”, segons l’alcaldessa, i Endesa ha separat els generadors per a cadascun dels tres blocs afectats dels darrers talls, per evitar que la sobrecàrrega d’un afecti la resta. “Esperem tenir el Nadal en pau”, assenyala un veí dels edificis.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides