Borràs manté l’escó a Juvillà, de moment

La presidenta del Parlament anuncia que no farà cap pas, encara que li ho requereixi la JEC, fins que la inhabilitació del diputat cupaire sigui ferma

La presidenta del Parlament, Laura Borràs
La presidenta del Parlament, Laura Borràs

Foti: IEC

La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, ha rebutjat la possibilitat de retirar l’acta de diputat a Pau Juvillà, el representant cupaire inhabilitat en primera instància, fins que hi hagi una sentència condemnatòria ferma contra ell.

Borràs ha afirmat que “no tinc cap potestat ni voluntat per retirar l’escó” fins que s’hagi d’executar una sentència ferma, i també ha descartat atendre una eventual reclamació de la Junta Electoral Central (JEC) perquè s’executi immediatament la sentència.

En canvi, ha assegurat que actuarà “d’acord amb la preservació dels drets i les llibertats de tots els diputats, sense excepció, mantenint la presumpció d’innocència, com a base de la nostra democràcia”.

Aquest dimarts s’ha conegut que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha inhabilitat durant sis mesos Juvillà com a culpable d’un delicte de desobediència perquè, l’any 2019, es va negar a retirar llaços grocs en període electoral del despatx que tenia a l’Ajuntament de Lleida quan era regidor.

Arran de la condemna a Juvillà, la CUP ha instat al Parlament de Catalunya a defensar la seva “sobirania” com a cambra i la dels seus diputats davant “les ingerències de l’Estat i els seus tribunals”. En el mateix comunicat, la CUP afirma que la condemna és “un atac a la llibertat d’expressió i als drets polítics fonamentals, com el de la representació”.

Juvillà, en una roda de premsa, ha emplaçat Borràs a preservar “la sobirania” de la cambra, i ha explicat que la voluntat de la Mesa és defensar els diputats encausats. El diputat ha afegit que treballaran “políticament” perquè pugui mantenir l’escó “fins on sigui possible”.

La condemna en primera instància a Juvillà apropa Borràs a una tessitura similar a la que va afrontar el seu antecessor al càrrec, Roger Torrent, quan l’expresident de la Generalitat Quim Torra va ser inhabilitat com a diputat, ja que previsiblement haurà de decidir en algun moment qui ocupa l’escó de Juvillà. I, per tant, si acata la resolució definitiva de la justícia espanyola. En el cas de Torra, l’independentisme no va donar una resposta unitària a la inhabilitació, com la que demana ara la CUP en el cas de Juvillà.

Per la seva part, Torra s’ha mostrat convençut, en un comentari publicat a Twitter, que Borràs “estarà al seu costat, com ha de fer qualsevol president d’un Parlament, protegir els seus drets i dels seus electors”.

(Visited 48 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari