Com pretenen fer creure TV3 i Catalunya Ràdio que són els mitjans més plurals de Catalunya?

TV3 i Catalunya Ràdio, referència informativa, segons la CCMA

Confonent pluralisme amb entrevistar molta gent. En un comunicat de premsa que va difondre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) el passat 3 de desembre, es presentava TV3 i Catalunya Ràdio com “els més plurals”. I s’afegia que la informació procedia de l’informe sobre l’observança de la pluralitat política als mitjans, entre el gener i l’abril del 2021, fet pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Certament, la nota que va difondre el servei de premsa del CAC, dirigit pel periodista Jordi Margarit, deia el que la CCMA va recollir en el seu comunicat. El petit problema és que tant el servei de premsa del CAC o el de la CCMA consideraven que com més portaveus polítics s’entrevisti més plural és un mitjà, independentment del color ideològic de les persones entrevistades.

Aquesta particular forma d’entendre el pluralisme portava els serveis de premsa del CAC i de la CCMA a afirmar que “els informatius de TV3 van ser els que van recollir més diversitat de veus, seguits pels de Catalunya Ràdio”. La confirmació del pluralisme, tal i com l’entenen aquests organismes, ve de que “TV3 i Catalunya Ràdio van ser els mitjans que més entrevistes van emetre a actors polítics en espais informatius, 324 i 176, respectivament, i els que van incloure més diversitat de veus, 27 a la televisió i 19 a la ràdio. El 3/24, durant els quatre mesos analitzats, va emetre 75 entrevistes de 15 veus diferents”.

El petit detall que tira per terra aquesta interpretació sui generis del què és el pluralisme informatiu està en les dades incloses en el vot particular de la consellera del CAC Carme Figueras del qual no se’n parla en la nota de la CCMA. Figueras explica, en aquest vot particular, que, en el període estudiat pel CAC, TV3 va entrevistar als seus programes informatius 175 portaveus independentistes i 58 no independentistes i Catalunya Ràdio 77 independentistes i 22 independentistes. Per la CCMA, ser els més plurals encaixa amb el fet que TV3 entrevisti 3 independentistes per cada no independentista i Catalunya Ràdio 7 independentistes per cada 2 no independentistes.

Les matemàtiques del procés.

(Visited 292 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari