Carles Puigdemont posa la creu a Vicent Sanchis

JxCat decideix amargar al director de TV3 el seu final d’etapa al davant la televisió pública acusant-lo d’afavorir ERC i de provocar una desorientació general amb la seva gestió

Vicent Sanchis entrevistant Carles Puigdemont, a Brussel·les, el juliol de 2020

Vicent Sanchis va ser col·locat com a director de TV3 el 2017 per decisió d’Artur Mas, aleshores president de la Generalitat i del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT). La confiança de JxCat, l’organització successora del PDeCAT, s’ha esvaït i ara el seu president, Carles Puigdemont, fa tots els possibles per desacreditar Sanchis. Ha llençat les seves persones de confiança i els seus representants al Parlament contra ell i li està amargant el final del mandat com a director de TV3 amb crítiques constants a la seva gestió, tant a les xarxes socials com en seu parlamentària.

El més persistent dels inquisidors de Vicent Sanchis dins el nucli dur de Puigdemont és el director de la seva Oficina com a ex-president de la Generalitat, Josep Lluís Alay. Des de fa mesos es queixa insistentment de TV3, a la que acusa d’haver-se espanyolitzat i de maltractar el seu jefe i el seu partit en benefici d’Esquerra Republicana. La darrera queixa d’Alay contra la televisió pública de la Generalitat, a Twitter com la majoria de les seves crítiques, ha estat perquè no va demanar perdó per haver difós la informació que l’implicava en una trama misteriosa relacionada amb l’espionatge rus i que hauria pretès aconseguir que Rússia donés suport a la reivindicació independentista a Catalunya. Els mitjans de comunicació favorables a Puigdemont van difondre que la Unió Europea havia desmentit aquest vincle, tot i que no era veritat. I Alay volia que TV3 actués com aquests mitjans.

El director de l’Oficina de Puigdemont també ha acusat TV3, els darrers mesos, de difondre un publireportatge de la Guàrdia Civil, d’interessar-se massa pels esportistes espanyols que participen a competicions internacionals, pel volcà de lava de l’illa canària de Palma o per la loteria nacional espanyola. Fins i tot, ha gosat reclamar TV3 que reobri la delegació de la Catalunya Nord, a Perpinyà, tancada el 2013. L’ex-conseller de Cultura, Lluís Puig, que va fugir i viu a Bèlgica com Puigdemont s’ha sumat a les queixes d’Alay pel que consideren una excessiva atenció de TV3 al volcà de Palma preguntant-se en un tuit si l’interès respecte a aquesta catàstrofe “és perquè pertany al continent africà o per la seva espanyolitat?”.

Un altre dels polítics de JxCat que fiscalitzen TV3 és el diputat Francesc de Dalmases, mà dreta de la presidenta del Parlament i última candidata d’aquest partit a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs. Sovint denuncia a les xarxes algunes informacions dels telenotícies que el fan emprenyat. Ha arribat a aconseguir que el de la nit, que dirigeix i presenta Toni Cruanyes, canviés una informació del del migdia després d’una queixa de Dalmases. El diputat s’havia queixat que en un reportatge sobre el quarantè aniversari del Parlament de Catalunya no s’hagués fet esment de la condemna a presó de la seva ex-presidenta Carme Forcadell. A la nit, aquest esment es va fer i Dalmases ho va agrair.

La crítica més oberta i clara des de JxCat a Vicent Sanchis la va fer, el passat 26 de novembre, el portaveu parlamentari d’aquest partit a la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Josep Riera. El seu atac va ser rotund i va sorprendre, fins i tot, als portaveus de l’oposició, que estaven més acostumats a veure les ensabonades habituals dels diputats de JxCat a la gestió de TV3. Riera va fer una repassada dels programes que al seu entendre van malament: “De Germans ja en vam parlar, que no ha funcionat; Labanda sonora, per exemple, no ha arrencat i s’ha acabat canviant d’horari; L’última nit del karaoke, de poc a menys; Persona infiltrada no despunta, i fins i tot un clàssic com l’APM ha tingut alguns registres a la baixa que no havíem vist abans. Sobre programes diaris de pes importants també ens preocupa que el Planta baixa, lluny de consolidar-se, ha tingut caigudes d’audiència preocupants, paral·lelament a una certa desorientació en els plantejaments. També el Tot es mou ha tingut davallades i desorientacions que també ens preocupen. I el FAQS –el FAQS potser mereixeria una pregunta sola–, està instal·lat en una mitjana ja per sota de la mitjana de la cadena, molt baixa”.

Riera va acabar la seva intervenció dient-li a Sanchis: “Li volem preguntar fins a quin punt el preocupen tots aquests símptomes, fins a quin punt són qüestions puntuals o tot plegat respon a una desorientació més general o a altres causes”. La resposta del director de TV3 va ser: “Desorientats? Reorientats, contínuament, o reorientat contínuament”. JxCat considera que Sanchis s’ha reorientat de JxCat cap a ERC i per això li farà la vida impossible els darrers mesos del seu mandat.

(Visited 709 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari