Site icon El Triangle

Victòria Alsina, sobre el 25% de castellà: “El Consell d’Europa revisarà si Espanya vulnera la Carta de Llengües Minoritàries”

La consellera d’Afers Estratgers, Victòria Alsina, ha assegurat que el Consell d’Europa estudiarà si la sentència del Tribunal Suprem sobre el 25% de classes en castellà vulnera la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELROM). Alsina va assenyalar al programa Més 3/24 que, després d’enviar una carta a la presidenta del comitè de CELROM, la resposta va ser satisfactòria per als seus interessos: “En la pròxima revisió miraran amb molt ‘carinyo’ aquest fet i decidiran si hi ha hagut una altra vulneració de la Carta Europea per part d’Espanya, que l’ha ratificat i li ha complert sistemàticament”, afirma.

“La dimensió internacional és molt rellevant perquè sabem que moltes vegades els èxits no venen de Madrid sinó d’Europa”, va explicar Alsina per a justificar les accions que ha emprès la Generalitat en l’àmbit internacional enfront del que defineix com “un atac al model d’immersió lingüística”.

“Per a veure la magnitud de la tragèdia és molt important posar-la en perspectiva: el català és la 13a llengua més parlada de la Unió Europea i n’hi ha onze amb menys parlants que ja estan oficialitzades”, va dir en el programa de la televisió pública catalana. “Hem de tenir en compte la dimensió internacional perquè en determinats moments també ens ajuda”, va afegir.

La Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries és un tractat internacional, ratificat per l’Estat espanyol, que d’acord amb el que estableix l’article 96 de la Constitució, ha passat a formar part de l’ordenament jurídic espanyol. Pretén ser la base sobre la qual es pugui organitzar la protecció i el foment de totes les llengües regionals o minoritàries tradicionals d’Europa. A Espanya, s’inclouen les parlades al País Basc, Catalunya, Illes Balears, Galícia, Comunitat Valenciana i Navarra.

El Consell d’Europa és una organització internacional l’objectiu de la qual és la defensa dels drets humans. Està composta per 47 nacions europees, però no depèn de la Unió Europea. No ha de confondre’s amb la Comissió Europea -el poder executiu de la UE- ni amb el Consell Europeu, on es reuneixen els caps de govern o d’Estat dels 27 països que conformen la UE.

Exit mobile version