Fer l’andorrà amb els drets humans de les dones

unnamed (1)

Avui 10 de desembre es commemora el Dia Internacional dels Drets Humans , i com saben les bones persones d’Andorra ( i les que no ho son també) a la nostra Constitució aquest tractat està inclòs, llàstima que sigui paper mullat, perquè aquest tractat es vulnera sistemàticament quant parlem de nosaltres les dones. 

En un dia tan important,  des de l’associació Stop violències ens continuem preguntant, per què encara es vulneren  els nostres drets humans a Andorra en matèria de drets sexuals i reproductius? 

Destacar que al juny d’aquest any el Consell d’Europa va emetre l’informe Matic, on es reconeix el dret a avortar de les dones com un dret inalienable, per sobre de les lleis dels estats, per sobre de les religions, de les tradicions i de les ideologies, donant per invàlida la objecció de consciència dels metges en aquest tema. 

Al Principat ens governa l’església més fonamentalista i un govern covard, misògin i dèspota al que li va bé llençar pilotes fora en matèria de drets en general i de les dones en particular.  I ho diem amb coneixement de causa. Ja fa temps que breguem amb aquests senyors que ara ens governen. 

A l’associació Stop violències al 2015 vam anar a parlar amb el que llavors era el ministre  de Justícia, Interior i  Afers socials del principat d’Andorra: el senyor Xavier Espot i Zamora, actual cap de govern , i li vam preguntar pel nostre dret a avortar, així com per l’atenció de les dones i nenes violades, per les que tenen malformacions fetals i pels drets que hem de tenir en aquestes situacions. 

 La seva resposta, contundent i mensypreadora fou: “A Andorra mai es tractarà públicament aquest tema”. Vam acceptar el repte. I  podem dir orgulloses que avui dia, l’Associació Stop Violències ha aconseguit que Andorra estigui l’agenda política i feminista del món. 

Al 2016 vàrem començar a batallar pel drets de les dones sota el lema: Llibertat és decidir, comencem per l’avortament, encara que els volem tots, tots els drets sexuals i reproductius, tots els drets legals, tots els drets com a éssers humans que ara no tenim i que ens releguen a la infantilització i a ser ciutadanes de segona. 

Així, mentre batallem nacional i internacionalment els nostres drets sexuals i reproductius, al 2018 vam decidir treballar en xarxa sorora i feminista amb l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, Ca la Dona i Marea Verde de Barcelona i vam crear la Xarxa La Meri. Des d’aleshores informem i acompanyem a les dones que viuen a Andorra a avortar a Catalunya, sota el lema:  “Els i les turistes veniu a comprar perfums al Principat d’Andorra, nosaltres anem a casa vostra a comprar drets”. 

En aquests tres anys hem atès 100 dones, entre elles es troben les dones temporeres, les que no tenen recursos econòmics, les empobrides i violentades pel propi sistema i per a ràbia de racistes i andorrans de casta, sí, també hem atès dones nascudes a Andorra, de bones famílies i dones andorranes nascudes dels fluxos migratoris, és a dir  de segona generació.

 

Fa tres anys, vam crear la Xarxa La Meri com una solució temporal mentre batallem i exigim al govern els nostres drets legítims com a dones. Què ha fet el govern aquests anys? Com estan els nostres drets sexuals i reproductius? Com es garanteix el nostre dret humà a decidir sobre el nostre cos?

 

 

(Visited 65 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari