Els canvis en el Tribunal de Comptes aplanen el camí als independentistes en la causa per l’acció exterior del procés

Els magistrats decidiran primer si admeten l'aval de la Generalitat i després si rebaixen la petició de 5,4 milions d'euros

Puigdemont i Mas
Puigdemont i Mas

La causa oberta en el Tribunal de Comptes contra 34 ex-alts càrrecs i funcionaris del Govern per l’acció exterior del procés independentista perd força. Segons publica El País, la renovació dels magistrats i el nou caire progressista de la Sala d’Enjudiciament provocaran un canvi de postura en la reclamació dels 5,4 milions d’euros que avala la Generalitat.

En primer lloc, el Tribunal de Comptes haurà de decidir si accepta l’aval que la Generalitat va presentar mitjançant l’Institut Català de Finances (ICF). La Sala d’Enjudiciament, composta per dos magistrats proposats pel PSOE i un pel PP, ratificarà o rectificarà la decisió adoptada per la delegada instructora del cas, Esperanza García, qui va rebutjar aquest mecanisme de pagament.

A més, l’Advocacia de l’Estat també hauria canviat de postura i s’obre ara a no presentar demanda contra la fiança de 5,4 milions d’euros. Al setembre ja va fer un escrit en el qual donava suport als recursos dels investigats Un posicionament que veuen amb bons ulls les defenses dels acusats.

De fet, la mateixa Advocacia de l’Estat no va voler respondre al Tribunal de Comptes si considerava procedent admetre els avals, però sí que va defensar que el mecanisme de pagament dels avals a través d’una entitat financera pública, l’ICF, està contemplat en un decret-llei de la Generalitat avalat pel Parlament català i que el Govern espanyol no va recórrer al Constitucional.

En segon lloc, durant la fase d’enjudiciament, la Sala revisarà si manté la petició de 5,4 milions d’euros als encausats o si la redueix. A més d’ex-alts càrrecs i funcionaris, Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Artur Mas i diversos dels seus consellers estan acusats de destinar diners públics a internacionalitzar la causa independentista.

(Visited 74 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari