Una de cada tres persones que van votar ERC a les eleccions el 14F suspèn Puigdemont

Els votants del partit d’Oriol Junqueras tenen més aversió al president de JxCat que els de la CUP

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, al Parlament de Catalunya

Gairebé una de cada tres persones que van votar ERC a les eleccions al Parlament de Catalunya que es van celebrar el passat 14 de febrer suspenen el president de JxCat, Carles Puigdemont. Així consta al sondeig d’opinió realitzat per l’Institut de Ciènces Polítiques i Socials (ICPS) entre els passats dies 4 i 29 d’octubre. Un 9,1% de les persones que afirmen que van votar ERC ara fa deu mesos valoren amb un 0 l’ex-president de la Generalitat fugit a Brussel·les. Un 2,4% d’aquests ciutadans el valora amb un 1, un 5,1% amb un 2, un 7,1% amb un 3 i un altre 7,1% amb un 4. En total, doncs, un 30,8% dels votants d’Esquerra Republicana valoren Puigdemont per sota de l’aprovat.

Els votants d’ERC són més durs amb Puigdemont que els de la CUP. Un 21,4% dels que van optar pel vot a la formació anticapitalista el suspenen. És a dir, mentre que un de cada tres persones que van votar Pere Aragonès com a president de la Generalitat suspenen Puigdemont, aquesta opció només la defensen un de cada cinc votants de la CUP. En el conjunt d’electors, els que creuen que l’ex-president no es mereix un 5 són un 52,4%. Un 87,9% dels votants socialistes el suspenen i també ho fa un 86,9% dels votants d’En Comú Podem i un 14,3% dels del PDeCAT. Un 98,4% de les persones que van votar Laura Borràs per presidir la Generalitat aproven Puigdemont.

L’aversió dels electors d’ERC envers el líder de JxCat és inferior a la que els votants d’aquest partit tenen envers Oriol Junqueras o Pere Aragonès. Al president del partit republicà el suspenen el 17,6% d’aquests votants mentre que a l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, ho fan un 19,3%. Només un 3,4% puntuen Junqueras i Aragonès amb un 0. En total, doncs, els suspenen una de cada sis persones en el primer cas i una de cada cinc en el segon, aproximadament. Pel que fa al conjunt de la ciutadania, un 34,4% suspèn Junqueras i un 32%, Aragonès.

Puigdemont genera més rebuig per part del conjunt dels catalans que Junqueras o Aragonès. Més de la meitat dels electors el suspenen mentre que aproximadament un de cada tres qualifiquen per sota de l’aprovat als dos dirigents republicans.

De les dades aportades per aquest sondeig es dedueix que Puigdemont genera més rebuig en el món proper a ERC que el que provoquen els dirigents d’aquest partit en els electors de JxCat.

El sondeig el va fer l’empresa GESOP amb una mostra de 1.200 persones per encàrrec de l’ICPS, un consorci creat per la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona i adscrit a aquest centre educatiu. ERC i JxCat governen junts la Generalitat però a molts dels seus electors no els acaba de convèncer aquest pacte.

(Visited 256 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari