Laporta foragita del Barça les dones que no li fan la gara-gara

Cansades de ser ignorades i davant la falta de respecte del president, les integrants de grup Edelmira Calvetó dimiteixen en bloc

A Joan Laporta, per si quedava algun dubte, li preocupen zero les dones del Barça, totes, tret que siguin del “règim”, s’entreguin a la causa i serveixin als seus interessos, és a dir que siguin d’utilitat a aquesta presidència que es va tornant opaca, sospitosa i centrada en el fet que el seu nucli dur estigui ficat, barrejat i jugant entre línies, en totes les operacions del club.

Trigarà encara a transcendir en què ocupen el seu temps els germans del president, Maite i Xavier, una en nòmina i l’altre sembla que treballant a comissió per al bé del club, què fan el mateix responsable de compliance i aquesta Comissió de Control i Transparència que hauria de manar gairebé més que la junta després del canvi estatutari recentment aprovat. Mes tard que d’hora se sabrà. El que sí és clar és que si s’és dona, però no laportista, aquestes barcelonistes no tenen cabuda ni reconeixement en el club.

Així ha quedat clar, o millor dit confirmat, l’escàs interès de l’actual president per aquesta suposada igualtat de gènere i per afavorir el pas actiu de les dones barcelonistes a càrrecs directius o representatius després de la desaparició del Grup Edelmira Calvetó, un col·lectiu impulsat el 2011 perquè diferents dones de pes i reconeixement de l’òrbita barcelonista poguessin impulsar iniciatives i millores en aquesta lluita de fons per la paritat en un club que ha vingut registrant un augment continuat del percentatge de sòcies del FC Barcelona. A 30 de juny passat hi havia 36.623 afiliades, la qual cosa suposa un 27% del total.

Encara que només hi havia una exdirectiva, Susana Monje (foto), vocal i vicepresidenta econòmica successivament amb Rosell i amb Bartomeu, la resta i el mateix esperit del grup eren i volien mantenir-se independents de la directiva de torn i representar aquest moviment en part reivindicatiu i en part d’activació de la seva presència en la governança del club. Tot i que va ser convidat a participar en debats durant la campanya electoral, aquest grup va preferir no participar ni fer soroll ni molt menys semblar que estava relacionat amb alguna cantidatura.

Les cinc integrants del Grup Edelmira Calvetó promogut el 2011 per dues directives d’aleshores (Susana Monje i Pilar Guinovart) per a defensar el paper de la dona dins del club que  ara han dimitit eren Sor Lucía Caram, patrona de la fundació Barça; Roser Tiana, exmembre de la Comissió Social; Cristina Fàbregas, presidenta de la Penya Blaugrana Sallent i secretària de la Federació de Penyes Blaugrana del Bages, Berguedà i Cerdanya; Marta Unzué, exjugadora culer i ara a l’Athletic, i Susana Monje, exvicepresidenta del Barça. 

En una carta adreçada al president per a comunicar-li la seva dimissió en bloc els arguments no deixen lloc a dubtes: “Entenem i assumim que les prioritats urgents del dia a dia del FC Barcelona no han fet possible encara que el Grup Edelmira Calvetó desperti el seu interès. Per aquest motiu, li remetem aquesta carta motivada per la preocupació de la continuïtat del col·lectiu, dels seus objectius i les seves accions, que entenem vitals i alineats amb les estratègies i necessitats del club. Aprofitem l’ocasió per a informar-lo als efectes oportuns que ens considerem desvinculades del Grup Edelmira Calvetó; cessem en les nostres funcions i les posem a la seva disposició amb la millor de les voluntats. Ens sentim orgulloses de la nostra aportació desinteressada i ens emportem la satisfacció personal d’haver contribuït amb el nostre granet de sorra a la grandesa del nostre estimat Barça. El grup ha treballat per a aconseguir superar alguns reptes que entenem vitals. Des del 2011, s’han promogut accions destinades a la visibilització de la dona barcelonista, a afavorir la seva participació en el club, a recuperar la memòria històrica de les sòcies del Barça i a fomentar accions de responsabilitat social per a la igualtat. L’alt percentatge de dones sòcies i penyistes, l’àmplia participació familiar i la cerca de l’equitat en la nostra societat, fa imprescindible que la participació femenina en igualtat impregni les decisions estratègiques del club. El Barça, que ha estat punta de llança social tantes vegades en la història de Catalunya, en aquest cas no ha de deixar de ser-ho”.

Edelmira Calvetó va ser en el seu moment el nom triat pel grup en honor a la primera sòcia del Barça. El club mantenia ahir en el seu web una pestanya ‘Barça i Dona’ en el qual es continuaven publicant les últimes activitats.

Per a la junta de Laporta el feminisme barcelonista es redueix a la presència d’Elena Fort, vicepresidenta institucional i portaveu, que fins avui s’ha limitat a representar al club en actes sobiranistes i a una sola intervenció com a presumpta portaveu, aquella vegada en la qual va anunciar la data d’una assemblea que mai va arribar a convocar-se. Poca cosa més, excepte ficar la pota amb alguns comentaris de pura ignorància i de nouvinguda a l’entorn del futbol femení. Se li nota que ni li interessa ni sap de què va. Més o menys com el seu president, que tampoc ha mogut un dit ni en la campanya electoral ni tampoc després per semblar interessat a ampliar la quota de dones en la junta. El mateix passa en el si de la Comissió Social, amb només quatre sòcies de 30 integrants.

Elena Fort, lògicament, no ha reaccionat o si ho ha fet haurà estat, amb Laporta, celebrant haver-se desfet d’un grup de sòcies incòmode i molest, una mica com les penyes, a les quals només vol al seu costat si són servils, aduladores i promouen mariscades. El concepte que té Laporta de les dones no és molt més complicat, com va demostrar barrejant la seva vida personal i presumptament privada en el seu anterior mandat col·locant la seva amant com a empleada del club mentre va mantenir la seva relació i mentre la seva esposa, Constança Echevarría, continuava anant a la llotja. 

Tampoc podia esperar-se molt més d’un perfil com el seu. I menys encara de la premsa, que a penes va tractar ahir la qüestió, seguint instruccions de l’aparell de comunicació del club. Cap novetat.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.