La Val d’Aran denuncia manca d’inversió als pressupostos de la Generalitat pel 2022

El Conselh Generau lamenta que els comptes eleven la despesa en un 17% i no contemplen inversions a l'Aran

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha fet arribar una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, on li expressa “el malestar del Conselh Generau d’Aran” perquè malgrat que els seus pressupostos de l’executiu català elevaran la despesa en un 17% no contemplen inversions a l’Aran. Una situació que per Vergés “se suma al greuge històric que pateix el nostre territori i que ha suposat, entre 2010 i 2022, un dèficit en la inversió de la Generalitat del -84%”.

En un comunicat, la síndica d’Aran ha reclamat també resoldre “el conflicte sobre el pagament al Conselh Generau d’Aran dels 570.000€ corresponents a l’aportació addicional de 2021, signada en l’acord de finançament de 2019, i destinada a compensar a la Val d’Aran el desenvolupament de polítiques pròpies que van ser retallades, que en aquests moments no ha estat aportada i que dificulta el tancament del pressupost del Conselh Generau d’Aran per a l’any vinent”.

Maria Vergés ha declarat que “les passades setmanes es va publicar el projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2022 que, segons la informació publicada pel pròpi govern, eleva la despesa a un valor rècord de 38.139 milions d’euros, 5.618 milions més que l’any anterior, la qual cosa suposa un increment del 17,3%, a més d’augmentar la inversió en el sector públic al doble de la pressupostada el 2020 i incorporar 2.142 milions d’euros del fons Next Generation”.

Per a Vergés “malgrat això, aquesta millora dels comptes de la Generalitat no ha comportat, novament, un augment en la inversió a l’Aran, fent que, tal com ve succeint en els últims anys, el nostre territori no rebi cap inversió important que ajudi a millorar la vida de la gent que viu i treballa a la Val d’Aran i sigui, de lluny, el territori pirinenc amb un dèficit d’inversió més alt, concretament d’un -84% entre 2010 i 2022”.

En aquest sentit, la síndica d’Aran ha traslladat al president Aragonès que “aquesta és una qüestió que ens provoca un profund malestar, especialment tenint en compte els compromisos adquirits pel govern català per a, entre altres coses, millorar la carretera C-28 a través del finançament europeu o dotar l’Aran d’un centre cultural, com té la resta del Pirineu, quelcom que, desgraciadament, incideix en el greuge històric que l’Aran pateix des de fa moltes dècades”.

Per a Vergés “a aquesta falta d’inversió s’afegeix també el fet que avui dia no s’ha resolt encara el conflicte perquè el Conselh Generau d’Aran rebi la dotació addicional corresponent a 2021 del Fons de Finançament Incondicionat, fruit de l’acord de finançament entre tots dos govern signat el març de 2019 i que, tal com la Generalitat va comunicar a l’última Comissió Bilateral, el Conselh no rebrà enguany per falta de fons”. La síndica d’Aran, per tot plegat, demana al president de la Generalitat que “dugui a terme les gestions pertinents per a resoldre aquesta situació i poder mantenir així la relació bilateral de respecte i lleialtat institucional en la qual ens vam comprometre a treballar”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.