Hisenda planteja un finançament en què sanitat i educació pesin més

La despoblació també augmentaria la seva incidència en el repartiment del finançament autonòmic

María Jesús Montero

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha enviat aquest divendres a les comunitats autònomes de règim comú una proposta de càlcul de la població ajustada, que és la clau del nou sistema de finançament. La població ajustada determina el repartiment dels recursos en funció de les circumstàncies demogràfiques, socials o territorials.

L’enviament del document marca l’inici del debat de fons sobre els criteris que regiran el nou model de finançament que l’executiu espanyol vol acordar en els pròxims mesos. El document planteja que les variables de sanitat i educació tinguin un major pes en el càlcul del repartiment i també introdueix canvis en les variables correctives de caràcter geogràfic i demogràfic com la dispersió o la despoblació.

El Govern ja ha reaccionat a l’escrit. Fonts de la conselleria d’Economia expliquen que “s’estudiarà el document, però l’infrafinançament i el dèficit fiscal difícilment es podrà corregir amb un nou model de finançament”. Sobre el concepte de població ajustada, afirmen que “no s’ajusta a la realitat de Catalunya”, i que cal tenir en compte el percentatge real de població de Catalunya sobre l’Estat, així com la “paritat del poder adquisitiu i el cost de vida i dels serveis públics”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.