Brussel·les planteja la vacunació obligatòria a tota la Unió Europea

La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, defensa la mesura i recorda que un terç dels europeus no estan vacunats

La implantació de la vacunació obligatòria contra la covid està avançant a poc a poc a la Unió Europea: Itàlia i França van començar amb els treballadors sanitaris, Àustria ha obert el camí a generalitzar-la, aquest dimarts s’hi han afegit Grècia i Alemanya, i la mateixa Comissió Europea (CE) ho ha posat sobre la taula aquest dimecres.

El motiu és l’augment de casos i també de morts en els països on hi ha menys percentatge de vacunació, i també l’arribada al continent de la variant òmicron, una incògnita que preocupa.

Ha plantejat el tema la mateixa presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, que ha assegurat que, tot i que és una decisió de cada país, ella considera que “és un debat que cal tenir”, perquè només el 66,2% de la població està vacunada: “Fa dos o tres anys no m’hauria imaginat de presenciar el que veiem ara, que tenim una pandèmia terrible i vacunes, però no es fan servir adequadament a tot arreu, cosa que comporta un enorme cost sanitari”.

El debat l’ha reobert la decisió del govern de Grècia d’obligar les persones més grans de seixanta anys a vacunar-se, i als que el 16 de gener no ho hagin fet, els imposaran una multa mensual de 100 euros.

A Alemanya ha estat el futur canceller, Olaf Scholz, el que ha impulsat el debat sobre la vacunació obligatòria, que vol que estigui vigent entre el febrer i el març per a alguns perfils professionals.

El primer país de la UE que ha decidit convertir la vacunació en obligatòria de manera generalitzada ha estat Àustria: a partir del febrer tots els residents al país hauran d’estar vacunats.

La vacunació obligatòria va començar a Europa pels treballadors sanitaris: Itàlia va obrir el camí exigint un certificat de vacunació o de test de coronavirus o d’haver passat la malaltia. Aquest setembre s’ha ampliat a mestres i professors, i a l’octubre també a tota mena de treballadors.

També França va començar al setembre pels treballadors sanitaris, obligant-los a vacunar-se si no volien quedar-se sense feina i sou si no ho feien.

És un debat que, de moment, ni a Catalunya ni a Espanya no es planteja, també perquè aquí ja s’han aconseguit uns alts percentatges de vacunació que, de moment, estan evitant que la pandèmia revifi com al centre i l’est d’Europa.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.