Els progenitors que hagin comès violencia masclista no podran veure ni parlar amb els fills a Catalunya

El Govern català ha aprovat un Decret llei contra la violència vicària que prohibirà als pares violents contactar amb els menors

Violència vicària

Foto: Getty Images

El Consell Executiu d’aquest dimarts ha aprovat un Decret llei contra la violència vicària amb l’objectiu de protegir els menors, tal com ha explicat la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en una roda de premsa. La titular del departament ha definit la violència vicària com “una de les formes més cruentes” de violència masclista “perquè s’exerceix contra els fills per fer mal a les mares”, i ha explicat que mitjançant la modificació de diversos articles del Codi Civil de Catalunya es pretén garantir la seguretat dels infants i dels joves i “ajudar a erradicar una de les violències més dures contra les dones”.

Així, el nou Decret llei estableix que “els progenitors amb indicis fonamentats d’haver comès actes de violència familiar o masclista” tindran prohibides “les estades, visites i comunicacions amb els seus fills“, inclòs el contacte per via telefònica ja que, segons Ciuró, encara que no tinguin contacte físic, les comunicacions “poden ser molt perjudicials pels fills”. La consellera ha explicat que, fins ara, la potestat de prohibir als progenitors veure els seus fills la tenia el jutge, però ha assegurat que en la majoria dels casos aquesta no s’exercia perquè els tribunals “protegeixen la relació paternofilial” i prioritzen que no es trenqui “fins i tot en casos de violència masclista”.

Ara, amb l’aprovació del Decret llei contra la violència vicària, en cap cas es podran concedir visites ni estades amb els seus fills als progenitors sospitosos de maltractament “llevat que el jutge ho motivi de manera molt explícita”, ha detallat Ciuró. A més, la prohibició s’estén també als progenitors que es trobin en un procés penal “per atemptat contra la vida, contra la integritat física o moral, la llibertat o la indemnitat sexual de l’altre progenitor o dels mateixos fills”, i també en els casos que el progenitor estigui a la presó per aquests mateixos delictes.

El Decret també estableix que ja no serà necessari el consentiment del progenitor violent -en aquests supòsits- perquè el seu fill (o fills) rebin ajuda psicològica. Segons ha anunciat la consellera, aquestes mesures entren en vigor a partir d’aquest mateix dimarts.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

NOTES ESPECIALS

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.