Divendres negre, negre del tot

Un grup de membres de Greenpeace va sortir aquest divendres als carrers de Madrid amb pancartes on es llegia “Black Friday destrueix el Planeta”, “dia negre pel Planeta” o “sense stock, Planeta exhaurit. No consumeixis el Planeta”. Van plantificar las pancartes als finestrals dels aparadors de grans magatzems de roba i els van cobrir amb pintura negre per denunciar que consideren que el Black Friday és una “festa del consumisme” i “un desastre social i ambiental”.

Des d’aquesta associació ecologista ens recorden que “necessitaríem tres planetes per suplir la demanda actual de tota mena d’articles” i que “no només ha de canviar la indústria de la moda sinó tota la indústria del consum. Governs, empreses i ciutats han de fomentar alternatives com la reutilització, la reparació i la segona mà”.

La meva dentista m’ha preguntat si jo era dels que aprofiten les rebaixes dels preus de molts productes aquests dies per comprar gaire coses. I m’ha explicat que ella sí que ho fa i que espera aquest divendres per comprar rebaixats de preu estris necessaris per remenar els dents pacients com jo.

No ho faig, no. Sóc de comprar poc i l’esquer de les rebaixes no funciona amb mi. Si regalessin coses igual sí que m’hi apuntava. Però és evident que una cosa és rebaixar i una altra regalar.

Sense fer una investigació a fons, suposo que això del Black Friday s’ho van inventar empresaris espavilats dels Estats Units. No sé si ve d’allà o d’un altre indret la proposta de celebrar, quatre dies després, el Giving Tuesday, que consisteix a fer donacions aquest dimarts a organitzacions humanitàries. Dona una mica la sensació que és una proposta concebuda per compensar el despropòsit del divendres anterior. O potser no. Potser gent benintencionada ha volgut agafar amb la guàrdia baixa els ciutadans que s’han gastat un dineral el Divendres Negre i burxar la seva consciència moral perquè deixin anar uns quants diners per la gent que no té sostre, passa fam a qualsevol país del Tercer Món o, com, Greenpeace, lluita perquè no destruïm el Planeta.

En qualsevol cas, ja us ho imagineu, si jo proposo alguna cosa és “Bon vent Black Friday” i barca nova. I “Benvingut Giving Tuesday”. I si el Tuesday no us va bé el giving, qualsevol altre dia també em val.

🙂

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

1 comentari a “Divendres negre, negre del tot”

  1. Vull felicitar a Siscu Bages pel seu article “Divendres negre….” Fantàstic.
    Cal tenir consciència del món en el que vivim i actuar pensant el que fem.

    Respon

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.