El preu del porc cau un 30% i provoca una gran angoixa en les comarques rurals de Catalunya

Aquesta davallada coincideix amb l’increment de subministraments bàsics per a les granges, com el pinso, l’electricitat o el combustible

Alarma a la pagesia catalana. El preu de la carn de porc a Mercolleida, el mercat de referència del sector, està a mínims des de fa dos anys: es paga a poc més d’1 euro el quilo, quan, abans de les vacances d’estiu estava per sobre d’1,50 euros/quilo. En només quatre mesos ha perdut un terç del seu valor i les expectatives són molt ombrívoles a termini curt i mitjà.

En paral·lel, les despeses de producció que han de suportar els ramaders catalans no paren de pujar. L’electricitat, el pinso i el combustible han experimentat un brusc brot inflacionista que repercuteix directament sobre els comptes d’explotació de les granges. Es calcula que el cost real de producció d’un quilo de carn de porc és actualment d’1,21 euros/quilo. És a dir, els ramaders ja estan venent amb pèrdues.

El sector porcí de Catalunya ha viscut una època daurada en els últims anys. La propagació de la pesta porcina africana (PPA) a la Xina va provocar que aquest país –el principal consumidor mundial de carn de porc- hagués d’importar enormes contingents d’aquesta vianda, cosa que va fer incrementar els preus als mercats europeus i nord-americans.

Però la Xina sembla que ja s’ha recuperat d’aquest ensurt epidemiològic i, a més, ha multiplicat la seva capacitat de producció per autoabastir-se. Això ha provocat una frenada en sec de les importacions, que repercuteix en la forta davallada dels preus que estan patint els mercats concurrents, com passa ara mateix a Catalunya.

Aquesta bonança passada del sector porcí va fer que molts ramaders catalans decidissin ampliar les seves granges o construir-ne de noves, recorrent a l’endeutament bancari. L’actual crisi de preus, que sembla que va per llarg, tindrà com a conseqüència que moltes explotacions ramaderes de porcí quedaran escanyades i es veuran abocades a reconvertir-se o a tancar, segons apunta a EL TRIANGLE el directiu d’una entitat financera de Lleida.

Catalunya és una terra de porcs. La cabanya porcina (8 milions) és superior a la població humana (7,5 milions). El nombre d’explotacions que s’hi dediquen és de 5.556, la gran majoria (75%) en règim d’integració. És a dir, el ramader no és el propietari dels porcs i es limita a engreixar-los i a desfer-se dels purins que generen.

El sector està controlat per grans conglomerats agroindustrials, entre els quals destaquen el gegant Vall Companys, la Corporació Alimentària Guissona, el grup aragonès Jorge i Baucells. La crisi fa forat no només en les granges, sinó també en els grans escorxadors, on sovintegen els conflictes laborals i s’havia convocat una vaga a partir d’aquest dia 25 vinent, que ha estat aturada in extremis.

Per acabar-ho d’adobar, la temuda PPA ja ha fet la seva aparició a l’Europa de l’Est i a Alemanya, propagada pels porcs senglars. A Catalunya, la Generalitat ha obligat els ramaders a extremar al màxim les mesures de seguretat de les granges, per evitar a tota costa els contagis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides