De pressupostos i lluites personals

Més de dos anys després d’arribar a la presidència de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso ha aprovat el seu primer projecte de pressupostos. En un marc de batalla interna dins del PP pel control del partit a nivell regional, la previsió de diners que el Govern d’Ayuso gastarà el 2022 ha passat més desapercebuda, però no es pot ignorar el que implica i com la Sanitat, en un moment difícil, no en surt precisament ben parada.

Malgrat el que s’esforcen a vendre des del portal de la comunitat i els mitjans afins sobre el fet que aquest àmbit ha vist incrementada la seva dotació, s’ha de llegir la lletra petita. El portal diu el següent: “La sanitat torna a ser l’àrea on la Comunitat de Madrid invertirà més recursos en aquest període postcovid, amb 8.783 milions d’euros, un 8,6% més que en l’anterior pressupost”, és a dir, “693,2 milions addicionals sobre el 2019”. El dimoni està en els detalls i la veritat és que en els pressupostos per al 2019 –prorrogats dues vegades– la despesa en Sanitat s’havia estimat en 8.091 milions d’euros, però finalment va pujar a 8.962 milions, i això l’any prepandèmia. Per tant, amb els exactament 8.783,8 per al 2022 s’estarien pressupostant 178,2 milions menys que la despesa real de tres anys enrere. Si això finalment es concreta, seria un nou cop per a la inversió en salut pública a la comunitat madrilenya, i malauradament les intencions ja s’entreveuen.

Fins i tot donant per bo l’augment pressupostari anunciat, el percentatge corresponent estaria força per sota de la pujada general dels comptes. Els 23.033 milions globals suposen una alça del 14,8% sobre els comptes estimats per al 2019, mentre que la sanitat es quedaria en l’esmentat 8,6%. El conseller d’Hisenda, Javier Fernández-Lasquetty, assegurava: “Considerar que no es presta prou atenció a la sanitat quan puja quasi 700 milions d’euros crec que és no fixar-se en el contingut de les coses, sinó en la superfície”.

En paral·lel a la publicació del projecte de comptes i a l’espera que es voti a finals de desembre, Díaz Ayuso ha emprès una croada perquè el congrés regional del PP s’avanci i ella sigui escollida també presidenta del partit. Les últimes setmanes han estat farcides d’episodis i declaracions respecte als afanys d’Ayuso per aconseguir el control del partit a Madrid, i les respostes més o menys velades de la direcció nacional indicant que no és el moment.

Ja a la convenció del PP de principis d’octubre, que va semblar que Ayuso contraprogramava amb un viatge als EUA els mateixos dies, es van despertar algunes inquietuds quan a la seva tardana arribada va ser rebuda per alguns assistents amb crits de: “Presidenta, presidenta!”. Tot i afirmar en el seu discurs oficial: “Sé que el meu lloc és Madrid”, les altes esferes populars a nivell estatal no se’n refien i volen limitar el seu poder dins el PP . Mentrestant, Ayuso, que sovint ha manifestat el desig que el congrés del PP madrileny se celebri el més aviat possible, ha apuntat a una possible data “entre el febrer i el març” del 2022. Així i tot, fonts del seu entorn asseguren que acceptarà que s’endarrereixi fins al maig o al juny.

On no cedirà és en la pretensió de controlar el partit a la comunitat. I al voltant d’aquesta polèmica s’han produït capítols com el bloqueig a Whatsapp de Teodoro García Egea, secretari general del PP . La mateixa presidenta ho va reconèixer al programa El hormiguero –matisant que va ser en un dels seus dos mòbils–, i hauria fet el mateix amb altres dirigents populars. En aquest context, l’alcalde i portaveu nacional del PP, Martínez-Almeida, apareix com l’ariet que Casado utilitza per disputar el poder regional a Ayuso. S’especula que el batlle buscaria forçar una tercera via per a la presidència del PP madrileny, que segons va desvelar la SER podria ser l’actual secretària regional del partit, Ana Camins.

Susana Alonso

Enmig de les lluites internes de cara a l’any vinent també es llancen dards dialèctics. Un dels més comentats va procedir de l’alcalde durant la celebració de l’Almudena, en termes de petició a la patrona de la ciutat: “Si algú vol ser el primer, sigui l’últim de tots i el servidor de tots”. I en declaracions als mitjans va afirmar que la seva relació amb la presidenta és de “tan bon rotllo” que no s’han bloquejat a Whatsapp.

Amb amics com aquests…

 

(Visited 83 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari