El Govern estudia estendre el passi de la covid a més activitats socials

Es vol aplicar el passaport sanitari, que necessita l'aval de la justícia, per evitar tornar a endurir les restriccions

Passaport covid
Passaport covid

El Govern descarta fer un pas enrere i endurir les restriccions pel repunt de contagis de covid. Tot passa, segons explica el conseller Josep Maria Argimon, per universalitzar el passaport covid per fer la gran majoria d’activitats socials.

Es prefereix estendre el certificat sanitari a forçar tancaments perimetrals i restriccions d’aforaments o d’horaris. Això no obstant, Argimon recorda que és una mesura que restringeix drets i que, per tant, necessita tenir l’aval de la justícia. “Abans d’aplicar restriccions en aforaments i horaris pensaríem en un certificat digital. Sempre sota el vistiplau del TSJ perquè hi ha pèrdua de drets i llibertats”, afirma.

Abans de prendre aquesta decisió i de portar-la al TSJC, Salut està en espera d’un informe del Comitè Científic Assessor, que tot indica que serà favorable a la mesura. Bona part dels experts que en formen part ho han defensat diversos cops.

Un cop Salut tingui l’opinió del Comitè Científic, serà la Comissió Delegada del Govern, amb tots els departaments afectats, que decidirà si cal estendre el passaport. Això sí, el conseller Argimon descarta arribar a l’extrem d’Àustria, que ha confinat tothom que no estigui vacunat.

L’indicador clau que pot fer aplicar una ampliació de l’ús del passaport covid és l’ocupació a les UCIs, que segons les dades d’avui han passat de 90 a 96. També s’han registrat més de 1000 contagis.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que “és una mesura que no està tancada amb caràcter immediat”. Plaja ha admès que “els pròxims dies no seran bons” i que hi podria tornar a haver “escenaris complicats” a les portes del pont de la Puríssima i del Nadal.

Euskadi vol demanar el passi
D’altra banda, el govern basc vol exigir el certificat covid per a l’oci nocturn -com ja es fa a Catalunya- i també per anar a concerts i per entrar a bars i restaurants amb un aforament superior a 50 persones.

La tendència d’empitjorament de la pandèmia ha dut el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a anunciar que aquesta setmana s’accelerarà el procés legal d’implantació del certificat covid per accedir als espais “on sigui raonable” exigir-lo.

Navarra, per la seva banda, no descarta exigir-lo si empitjora una situació pandèmica que consideren que “no és favorable”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.