‘Bricoheroes’ continua fent “publicitat prohibida” malgrat la sanció imposada pel CAC

El programa de TV3 fa propaganda de la Universitat de Girona, un nou patrocinador que ha substituït a Petrolis Independents, i de Catgas

Advertiment de la publicitat d'emplaçament del tercer capítol de la nova temporada de 'Bricoheroes'

Bricoheroes, el programa de TV3 realitzat pels humoristes Peyu i Jair Domínguez, continua incloent publicitat indeguda malgrat que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) l’ha sancionat amb 12.001 euros de multa per set infraccions greus per aquest motiu pels capítols emesos en la temporada anterior. Aquestes infraccions s’havien comès per la manca d’advertiment de la publicitat, la seva prominència indeguda o la incitació directa a la compra. Les empreses implicades en aquestes infraccions eren FesMés, Powerplus, Catgas, Parlem i Petrolis Independents. Petrolis Independents, l’empresa del diputat de JxCat Joan Canadell, ha deixat de patrocinar Bricoheroes en la tercera temporada, que va començar el 24 d’octubre. El seu lloc com a patrocinador l’ha ocupat la Universitat de Girona. Al capítol emès el 7 de novembre, Jair Domínguez va fer propaganda d’aquesta universitat incomplint, novament, les normes de publicitat vigents.

Els capítols de Bricoheroes es pugen primer al web del programa al portal de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i es poden veure a l’apartat a la carta de TV3. El director de TV3, Vicent Sanchis, va decidir incloure’ls a la graella d’estiu de la televisió pública. I és en els capítols emesos els dies 5 i 6 de juliol on el CAC va detectar les set infraccions greus que han donat lloc a la sanció que ha imposat a la CCMA. En la nova temporada, els responsables de Bricoheroes han introduït a l’inici del programa l’advertiment de la presència de publicitat. Al capítol citat en què es feia promoció de la Universitat de Girona no es va incloure aquest centre educatiu en l’advertiment inicial. Tampoc apareix aquest rètol després de la interrupció publicitària tal i com exigeix la llei.

La propaganda de la Universitat de Girona implica una “incitació directa a la compra” –en aquest cas, seria una incitació a matricular-s’hi- i això és “publicitat prohibida” i, per tant, pot comportar una nova sanció del CAC. En el capítol esmentat, Jair Domínguez li diu al seu company Peyu que vol estudiar a aquesta universitat i després li ensenya prospectes dels diversos graus que s’hi estudien. Peyu els hi arrabassa, els trenca i els llença a terra. La Universitat de Girona té una bona relació amb El Corral de l’Humor, la productora audiovisual de Peyu, que realitza Bricoheroes. El centre universitari gironí va pagar a aquesta productora 3.700 euros el juny passat per la presentació i edició dels seus premis Mèrit 2021 i també ha estat l’escenari d’un dels capítols del programa que s’emetrà properament.

En aquest capítol també es fa “publicitat prohibida” de Catgas, ja que Peyu hi diu que s’ha donat d’alta a aquesta empresa. “M’he passat a Catgas, una empresa catalana, en comptes d’anar gastant en aquells que no vull dir el nom. T’han regalat mai algu aquells a tu?”, li pregunta Peyu a Jair. “Res”, contesta aquest. I Peyu acaba recordant “Catgas, gas català”. Al capítol d’aquest diumenge, animaven als seguidors a donar-se d’alta a Parlem.

Bricoheroes ja ha hagut de retirar alguns gags dels seus capítols. En el primer programa d’aquesta temporada, Vicent Sanchis els va obligar a suprimir-ne un en què Peyu deia que li faria il·lusió “que me la xupés la Letízia”. En la temporada anterior, també va haver de suprimir del web del programa al portal de la CCMA i de l’espai a la carta de TV3 l’escena final del capítol amb què la van tancar on hi sortia una dona vestida només amb un petit bikini que entregava un premi als autors. Les queixes dels col·lectius feministes i dels mitjans de comunicació progressistes van obligar Sanchis a prendre aquesta decisió. Bricoheroes, però, manté aquest gag al seu canal d’Instagram i Peyu va pujar al seu canal de Twitter el gag sobre la fel·lació a la reina, acompanyat d’un manifest en què acusava TV3 d’exercir la censura.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides