La nova llei mordassa vol garantir el dret de protesta i rebaixar sancions

Pels defensors de la llibertat d'informació es queda curta i pels cossos policials és "un despropòsit"

El PSOE i Podem han presentat avui al Congrés la nova proposta per reformar l’anomenada llei mordassa. La nova norma, que s’aprovarà per iniciativa del PNB, planteja un enfocament totalment oposat al del PP, que va ser qui va aprovar la polèmica llei.

Amb els canvis que es faran, la llei de seguretat ciutadana estarà centrada a protegir els drets humans, com ara el dret de reunió i de manifestació i es rebaixaran les sancions.

La nova llei recull mesures d’intervenció pel manteniment o el restabliment de la seguretat ciutadana en reunions i manifestacions. Hi ha novetats pel que fa a les multes: s’adaptaran a la situació personal de l’afectat i a la seva capacitat econòmica. I també hi haurà la possibilitat de fraccionar-ne el pagament. A més, si es paga de forma voluntària en un termini de quinze dies, l’import es reduirà a la meitat.

Les modificacions a la llei també preveuen canvis en les actuacions policials davant d’incidents en manifestacions: s’hauran de desenvolupar protocols específics, d’acord amb els estàndards internacionals, sobre l’ús de la força i el material dels antiavalots (com ara les pilotes de goma). S’hauran de fer servir els mitjans que resultin menys lesius per a les persones, evitant els que provoquin lesions irreparables.

Sindicats de la policia i associacions de la Guàrdia Civil ja han deixat clar que rebutgen de ple aquesta proposta per reformar la llei. Diuen que els deixa indefensos perquè retalla la seva capacitat d’actuació.

En canvi, la Plataforma per la Llibertat d’Informació, la PLI, creada per periodistes el 2014 i que ha fet un seguiment de l’aplicació de la llei, assegura que la reforma tindrà un abast “molt limitat”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides