Metges de Catalunya alerta que el pressupost es queda curt en salut

El sindicat mèdic calcula que la xifra necessària seria de 15.000 milions i no els 11.171 que es preveuen

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon

El sindicat Metges de Catalunya considera que el pressupost presentat pel Govern es queda “molt curt” per al que necessita el país en sanitat pública i assegura que els comptes mantenen “l’infrafinançament crònic” del sistema. La Generalitat preveu destinar l’any vinent al Departament de Salut 11.171 milions d’euros -un augment de 1.382 milions respecte als anteriors-, segons l’esborrany de pressupostos que aquest dimarts s’ha començat a discutir al Parlament.

Segons el sindicat, la xifra continua sent “insuficient” per fer front a la despesa que genera l’atenció a la pandèmia i a la postpandèmia, així com per revertir “per complet” les “retallades sanitàries aplicades des del 2010”.

Calcula que caldria arribar a 15.000 milions, ja que la quantitat prevista per l’executiu català no permetrà fer les inversions que requereix el sistema “de manera prioritària”. Aquestes són millorar les condicions laborals i retributives dels professionals, abordar el relleu generacional i incrementar la plantilla de facultatius o renovar i fer el manteniment de les infraestructures i els equipaments.

El sindicat mèdic opina que el pressupost és “merament continuista” i “deficient” per cobrir la despesa sanitària bàsica prevista per al 2022, ja que “ni tan sols s’aproxima” als 12.000 milions que havia demanat el conseller Josep Maria Argimon d’acord amb el pressupost executat els dos últims anys.

Davant d’aquest escenari, l’organització recorda que el sistema públic de salut “no ha sortit de l’UCI” i alerta que no ho farà “si no rep la injecció de recursos que reclamen tots els experts i actors del sector”, que se situa al voltant dels 15.000 milions d’euros anuals, uns 5.000 més que els invertits el 2020 i prop de 4.000 més que els que es preveuen a l’esborrany dels comptes públics del 2022.

(Visited 150 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari