La pressió dels repartidors atura un acte de Glovo

L'empresa pretenia fer un "rentat d'imatge" i mostrar-se com una companyia innovadora i amb responsabilitat social, tot i incomplir la llei 'rider' i els drets dels treballadors

'Rider' de Glovo

Glovo s’ha vist obligat a cancel·lar l’acte empresarial que havia organitzat aquest dimarts amb l’objectiu d’explicar el seu paper com a suposada empresa compromesa amb la innovació i la responsabilitat social, davant de representants del món polític, social i econòmic. Els repartidors, però, amb el suport de CCOO, van decidir convocar una concentració davant l’oficina de Glovo per denunciar “l’incompliment de la llei” i “els abusos” envers els treballadors -com diu el comunicat del sindicat-, una decisió que ha portat l’empresa a cancel·lar l’esdeveniment.

Com ha confirmat a EL TRIANGLE la secretària de Noves Realitats del Treball i Economia Social i Solidària de CCOO, Carmen Juares, la cancel·lació ha estat “producte de la mobilització, de la pressió que han exercit amb la convocatòria”. “L’empresa ha volgut evitar que els convidats sentissin l’opinió dels seus propis repartidors“, ha assegurat Juares, que ha detallat que la idea era “explicar als assistents la veritable cara de Glovo, i que siguin els mateixos treballadors qui els comentin les condicions laborals que viuen”.

Pel sindicat, el que pretenia fer Glovo amb l’acte era “un rentat d’imatge”, presentar-se com una companyia “innovadora, amb responsabilitat social i explicar la seva contribució a millorar la qualitat de vida”. En definitiva, en paraules de Juares, “transmetre situacions que no viuen els seus treballadors, els quals pateixen explotació laboral, manca de drets, i condicions de treball pròpies del segle XIX”.

INCOMPLIMENT DE LA LLEI ‘RIDER’
Una de les actituds que més critica CCOO sobre Glovo és l’incompliment de la llei ‘Rider’, en vigor des de fa tres mesos. De fet, segons el sindicat, “la gran majoria dels repartidors segueixen com a falsos autònoms“, i viuen “una situació de molta precarietat que els està asfixiant”.

En aquest sentit, Juares denuncia que alguns treballadors s’estan endeutant perquè no poden fer front al pagament de la quota d’autònom amb els ingressos que estan obtenint”, ja que molts salaris “no arriben al mínim” establert per la llei i, a més, “Glovo ha anat baixant de manera unilateral el preu que paga per cada comanda entregada”. De fet, tot i que l’empresa va modificar el sistema del multiplicador -la xifra per la qual es multiplica la tarifa base- perquè surtin comandes a partir d’un euro, eliminant del 0,7 al 0,9 i deixant de l’1 fins a l’1,3, per l’altra banda ha baixat el preu que paga per comanda entregada, és a dir, la tarifa base.

SENSE RESPOSTA D’ALSINA
Per tot això, les paraules de la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, sobre Glovo, assegurant que “representa el model que volem”, no van agradar a CCOO. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va instar la consellera a reunir-se amb els ‘riders’ “per conèixer les conseqüències del model d’empresa que per vostè és referència”, però fins ara, segons Juares, no han rebut cap resposta.

Juares considera que Alsina “hauria de reflexionar” si creu que “una empresa que no paga el Salari Mínim Interprofessional (SMI) i que es nega a laboralitzar els treballadors contractant-los com a falsos autònoms és el model que necessita Catalunya”, i ha remarcat que “els fets demostren la postura de les diferents forces polítiques“. “Hem presentat una moció a l’Ajuntament de Barcelona a la qual ERC, el PSC i els comuns han donat suport. Queda clar com els partits consideren aquest model”, ha conclòs.

(Visited 129 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari