Ecologistes, sindicats i defensors de la mobilitat sostenible volen doblar la demanda de ferrocarril

Catorze entitats presenten el document 'Més viatges amb tren, menys emissions. Bases per doblar el nombre de viatgers per ferrocarril a Espanya'

Estació de Renfe
Estació de Renfe

Catorze entitats del món ecologista, sindical i defensores de la mobilitat sostenible, presenten el document: “Més viatges amb tren, menys emissions. Bases per doblar el nombre de viatgers per ferrocarril a Espanya”. En aquest document, les entitats promotores reclamen un nou full de ruta per a la política ferroviària a Espanya per a la xarxa de Renfe i Feve. En un comunicat del sindicat CCOO, una de les entitats signants, s’afirma que l’objecte d’aquest document és proposar una estratègia, com a programa d’acció, per aconseguir que Espanya es doti d’un veritable pla de serveis ferroviaris amb l’objectiu de doblar el nombre de viatges amb tren en aquesta dècada.

Els signants del documents defensen que en els darrers anys, amb un gran esforç inversor, s’ha construït al nostre país molta nova infraestructura, la xarxa d’alta velocitat, 3.400 km, la majoria en doble via electrificada apta per a velocitats molt altes, configurant-se com la xarxa més vasta d’Europa en aquest segment. Tot i que pels defensors del tren, la majoria de les seccions pateixen un pobre servei. En aquest sentit, en el document en defensa del tren es diu que Espanya és un dels països amb menys densitat de circulació de trens per km de via, amb la dada, que a més agreuja la comparació, que la xarxa ferroviària espanyola és de molt bona qualitat. En el document es diu que una bona frase que resumeix la situació pot ser “a Espanya no sobren vies, sinó que hi falten trens”.

Així, les entitats que defensen l’ús del tren diuen que multiplicar l’oferta en diferents segments de serveis per aconseguir que els espanyols prenguin l’hàbit de fer servir el tren, per aconseguir que satisfacin les necessitats de mobilitat fora de la ciutat amb l’ús del ferrocarril, a més d’un objectiu necessari, és un propòsit totalment viable. Els signants del document també defensen que el ferrocarril, que a Espanya està electrificat a la immensa major part de la seva oferta de viatgers, proporciona un transport de gran capacitat, amb molt bones condicions de preu i confortabilitat, amb emissions zero, amb una energia que és independent del petroli i del seu sistema d’importació costós, de baix consum energètic -el 10% d’un cotxe, el 30% d’un autobús- i també amb gairebé zero accidents.

Al document, que es presenta aquest dilluns a la seu central de CCOO a Barcelona, se subratlla la gran contribució del ferrocarril a l’equitat social, ja que a Espanya la meitat de la població, per diverses raons, no té accés a l’ús del cotxe. Però que tota la població, la que té accés al cotxe i la que no, es pot pujar a un tren. El document centra la proposta a formular una proposta de serveis que és possible prestar sobre la infraestructura ferroviària actual. Les catorze entitats defensores del ferrocarril afirmen que no cal construir noves infraestructures, només cal aconseguir que funcionin millor.

(Visited 122 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari