El túnel de Glòries, set anys d’obres, retards, sobrecostos i irregularitats

Avui s'obre una de les obres més complexes fetes a Barcelona, que haurà costat 200 milions d'euros

El túnel de Glòries

Després de set anys d’obres, retards, sobrecostos i irregularitats, el pas subterrani a la zona de la plaça de les Glòries de Barcelona, s’obre avui al trànsit, però únicament en sentit Besòs, per enfilar la sortida de la ciutat. El túnel, de 957 metres té dos carrils més un de transport públic i agilitzarà el pas dels 35.000 vehicles que cada dia passen per la Gran Via en aquest sentit de la marxa per abandonar la capital catalana. Els operaris continuaran treballant a l’altre túnel per permetre que els 43.000 vehicles que cada dia entren a la ciutat també puguin passar per sota terra. Segons les previsions, hauria d’estar obert a principis de l’any vinent.

El túnel de Glòries és de les obres més complexes fetes a Barcelona i haurà costat 200 milions d’euros. Ha estat, a més, una obra controvertida, perquè el govern municipal d’Ada Colau va decidir aturar els treballs en detectar irregularitats (cas 3%): va suspendre el contracte i va tornar a licitar les obres, trossejades en cinc lots i allargant el soterrament fins a la rambla del Poblenou (el primer projecte acabava a Badajoz).

Segons una auditoria de l’Ajuntament de Barcelona exigida per la CUP l’any 2017, el túnel ha tingut un sobrecost xifrat en 12 milions d’euros, és a dir, un 20% més que el preu d’adjudicació -tècnics elevaven aquest sobrecost en un 60%. L’auditoria va concloure que el projecte va començar a executar-se amb “una incompleta informació prèvia” i que les previsions de riscos econòmics i temporals van ser “excessivament optimistes”.

Un dels dubtes que genera la infraestructura fa referència a la reducció dels carrils d’accés. En canvi, hi ha consens en el benefici que l’obra comportarà gracies a la gran zona verda que s’ha de fer a sobre dels túnels.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.