El Govern sancionarà amb 6,5 milions a tres empreses per “incomplir” la normativa d’emissions de CO₂

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ho ha anunciat des de la Cimera del Clima de Glasgow

Foto: Govern

El Govern de la Generalitat interposarà sancions per valor de 6,5 milions d’euros a tres empreses per incomplir de manera greu o molt greu la normativa del mercat de CO₂ en no lliurar els crèdits obligatoris d’emissions. Així ho ha anunciat des de Glasgow (Escòcia) la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, on participa en la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP26.

“Serem inflexibles amb les empreses que no compleixin amb les seves obligacions ambientals”, ha dit Jordà, qui també ha assegurat que “el Govern utilitzarà tots els recursos al seu abast per a garantir que els compromisos i les normatives d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle es compleixin”.

Jordà ha fet aquest anunci després d’iniciar la participació institucional del Govern en la COP26 amb l’acte de presentació oficial de la Declaració de Glasgow d’Alimentació i Clima a l’ajuntament de la ciutat britànica, i abans de reunir-se amb la ministra d’Assumptes Rurals del Govern escocès, Mairi Gougeon. Aquest diumenge s’incorporarà també a la delegació catalana el president Pere Aragonès.

La consellera ha recordat que l’emergència climàtica és un repte global que ens interpel·la a tots, a administracions, a empreses, a entitats i a la ciutadania. En el cas de de les empreses a les quals s’ha obert expedient sancionador, es tracta d’instal·lacions sotmeses al règim del comerç de drets d’emissió de la Unió Europea (RCDE UE), que estableix que han de dipositar anualment un nombre de crèdits equivalent al de les seves emissions en el registre europeu.

Aquests crèdits són els que han obtingut gratuïtament, si n’hi corresponen, més els que han de comprar al mercat, si excedeixen les emissions que tenen assignades. Les infraccions detectades inclouen no lliurar la totalitat dels crèdits, la manca d’informes, i la presentació de dades incomplertes o errònies, o sense verificar.

Des de l’inici de la tercera fase del Règim de comerç de Drets d’emissió (lliurats entre 2013 i 2021), la Generalitat ha obert nou expedients sancionadors a vuit empreses –un per infraccions molt greus i greus, tres per infraccions molt greus, dos per greus i tres per lleus. Excepte els oberts aquest any, que encara estan en tramitació, tots han estat resolts per un import total d’uns 400.000 euros.

A Catalunya, aquest any 2021, 122 instal·lacions han hagut de presentar els informes verificats sobre les seves emissions, que representen, aproximadament, el 35% de totes les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) del país. L’RCDE UE és el principal mercat de carboni del món, que limita les emissions de més de 10.000 instal·lacions del sector energètic, de la indústria manufacturera i de les companyies aèries que operen a la UE, a més d’Islàndia, Liechtenstein i Noruega, i que comprèn al voltant del 40% de les seves emissions de GEH. La resta d’emissions, anomenades difuses, són les derivades de les activitats no regulades per la Directiva europea del mercat de CO2, com el transport, els residus, l’agricultura, els serveis, l’energia o la indústria no regulada.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.