La CCMA no pot fer públic el sou de Pilar Rahola a FAQS perquè està lligada per una clàusula de “confidencialitat”

Als contractes que firma amb les productores hi consta que pot accedir a totes les seves factures i despeses amb el compromís de no donar-les a conèixer

Pilar Rahola i Josep Manuel Silva al programa 'FAQS' del dissabte 30 d'octubre

Als contractes que firma la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) amb les productores audiovisuals que fan programes a TV3 i Catalunya Ràdio hi figura una clàusula que l’obliga a no donar a conèixer quants diners cobren els treballadors i col·laboradors d’aquestes produccions. És per aquest motiu que la CCMA no fa públic quants diners cobra Pilar Rahola de Mediapro per les seves intervencions setmanals al programa FAQS de TV3.

Diversos portaveus de l’oposició han reclamat des de fa mesos que la CCMA els comuniqui quants diners cobra Pilar Rahola per la seva participació al programa dels dissabtes de TV3 però la presidenta d’aquest ens, Núria Llorach, ha respost sempre, a la comissió de control parlamentari, que Mediapro, l’empresa de Jaume Roures i Tatxo Benet, no els vol facilitar aquesta informació. El passat 4 d’octubre, Llorach va comunicar a la diputada socialista Beatriz Silva que Mediapro es negava a facilitar-li aquesta informació perquè, segons els dirigents d’aquesta productora, el programa FAQS no està subvencionat per la CCMA, tot i que li costa 1,5 milions cada any. A més, Mediapro considera que “les retribucions dels col·laboradors que se sol·liciten constitueixen dades de caràcter personal i no existeix cap base legal que en legitimi la revelació sense el consentiment dels interessats”.

Als contractes que la CCMA firma amb les productores hi consta que “té el dret d’auditar, pels mitjans que consideri convenients, els llibres de comptabilitat i els arxius del contractista” i que aquestes empreses estan obligades a “mostrar tota la documentació legal i comptable que sigui necessària, amb el dret de la CCMA a obtenir còpies, extractes i certificacions documentals”. Aquestes auditories es poden fer “a fi i efecte de comprovar i controlar financerament tant les despeses de producció com l’ús dels fons destinats a la producció, així com als efectes de verificar el cost definitiu de la producció”. Així consta en una resposta que Núria Llorach va enviar a la diputada de Ciutadans Anna Grau, que també li va demanar pels honoraris de la portaveu oficiosa de Carles Puigdemont a la televisió pública catalana.

Per tant, l’organisme pot, si vol, saber quants diners paga Mediapro a Pilar Rahola i a la resta de col·laboradors del FAQS. Però, als contractes que firma amb Mediapro i altres productores, la CCMA es compromet, segons la documentació inclosa en la resposta de Llorach a Grau, a tractar “la informació i la documentació comptable i financera lliurada pel contractista i relacionada amb la producció audiovisual amb la més absoluta confidencialitat i exclusivament per les finalitats indicades”.

La diputada Beatriz Silva considera que aquesta clàusula és incompatible amb la transparència de gestió que cal esperar d’una televisió pública i ha fet un requeriment a la Mesa del Parlament perquè exigeixi a la CCMA que informi dels honoraris de Pilar Rahola a FAQs. Al programa FAQS del 30 d’octubre, l’advocat i periodista Josep Manuel Silva li va demanar, en directe, per aquests honoraris i Rahola es va fer l’ofesa i es va negar a contestar-li.

(Visited 3.144 times, 1 visits today)

avui destaquem

1 comentari a “La CCMA no pot fer públic el sou de Pilar Rahola a FAQS perquè està lligada per una clàusula de “confidencialitat””

Feu un comentari