Joan Carles I tenia altres societats opaques per enviar diners a familiars

Segons 'OKDIARIO', els testaferros del rei emèrit desviaven diners de Zagatka a dues 'offshore' de Panamà i Vaduz

Joan Carles I, durant la cerimònia de la seva abdicació, l'any 2014
Joan Carles I, durant la cerimònia de la seva abdicació, l'any 2014

Els testaferros de Joan Carles I van constituir dues societats opaques més a Panamà i a Vaduz per desviar diners de la Fundació Zagatka als seus familiars. Per fer-ho, segons ha publicat OKDIARIO, els gestors Dante Canonica i Arturo Fasana van utilitzar dos comptes oberts al Credit Suisse i a la banca Lombard Odier, a Ginebra, i van constituir la societat Lactuva S.A., a Panamà, i la Fondation Endaxi, a Vaduz.

Segons el mitjà citat, Canonica i Fasana van transferir a Lactuva 85.044 euros entre febrer i juliol del 2008. Concretament, l’11 de febrer del 2008 la societat va rebre 19.030 euros del compte de Zagatka al Credit Suisse de Ginebra; el 15 d’abril del mateix any se li van traspassar 25.000 dòlars -equivalents, en l’època, a 16.014 euros-; i el 16 de juliol va rebre 50.000 euros més.

La societat va ser inscrita al registre mercantil de Panamà el 15 de novembre del 2020 i va passar a estar “inactiva” el 10 de setembre del 2019, uns mesos després que el fiscal suís a càrrec de la investigació, Yves Bertossa, iniciés les diligències contra els testaferros del rei emèrit.

L’altra societat instrumental, la Fondation Endaxi, va ser registrada a Vaduz abans del 2008, any en el qual va rebre, com a mínim, una transferència de Zagatka de 4.600 euros. L’enviament es va fer en francs suïssos (CHF) des del compte del Credit Suisse, constituït a Vaduz l’octubre del 2003 com “un fons familiar” i amb Álvaro d’Orleans com a primer beneficiari.

El següent moviment que troba el diari citat es produeix el 2016. En aquest cas, Zagatka va enviar els diners a Endaxi des del compte del banc Lombard Odier -obert a finals del 2015- de forma periòdica, amb transferències de 1.200 CHF i una última de 918 CHF l’11 de febrer del 2016. Segons el mitjà esmentat, el compte de la Fondation Endaxi a la Unió de Bancs Suïssos (UBS) de Ginebra és clau en l’estructura creada pel rei emèrit i els seus testaferros per, suposadament, blanquejar diners. El seu rastre, però, ha desaparegut d’internet i cap base de dades internacional ofereix cap ressenya sobre la societat.

Segons el mitjà citat, els fons que es traspassaven a Lactuva i a Endaxi estaven destinats als familiars més propers de Joan Carles I i servien per finançar les seves necessitats econòmiques sense deixar cap rastre. Com Lucum o Zagatka, les dues societats també s’utilitzaven de tapadores d’altres operacions financeres.

(Visited 136 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari