Joan Carles I tenia altres societats opaques per enviar diners a familiars

Segons 'OKDIARIO', els testaferros del rei emèrit desviaven diners de Zagatka a dues 'offshore' de Panamà i Vaduz

Joan Carles I, durant la cerimònia de la seva abdicació, l'any 2014
Joan Carles I, durant la cerimònia de la seva abdicació, l'any 2014

Els testaferros de Joan Carles I van constituir dues societats opaques més a Panamà i a Vaduz per desviar diners de la Fundació Zagatka als seus familiars. Per fer-ho, segons ha publicat OKDIARIO, els gestors Dante Canonica i Arturo Fasana van utilitzar dos comptes oberts al Credit Suisse i a la banca Lombard Odier, a Ginebra, i van constituir la societat Lactuva S.A., a Panamà, i la Fondation Endaxi, a Vaduz.

Segons el mitjà citat, Canonica i Fasana van transferir a Lactuva 85.044 euros entre febrer i juliol del 2008. Concretament, l’11 de febrer del 2008 la societat va rebre 19.030 euros del compte de Zagatka al Credit Suisse de Ginebra; el 15 d’abril del mateix any se li van traspassar 25.000 dòlars -equivalents, en l’època, a 16.014 euros-; i el 16 de juliol va rebre 50.000 euros més.

La societat va ser inscrita al registre mercantil de Panamà el 15 de novembre del 2020 i va passar a estar “inactiva” el 10 de setembre del 2019, uns mesos després que el fiscal suís a càrrec de la investigació, Yves Bertossa, iniciés les diligències contra els testaferros del rei emèrit.

L’altra societat instrumental, la Fondation Endaxi, va ser registrada a Vaduz abans del 2008, any en el qual va rebre, com a mínim, una transferència de Zagatka de 4.600 euros. L’enviament es va fer en francs suïssos (CHF) des del compte del Credit Suisse, constituït a Vaduz l’octubre del 2003 com “un fons familiar” i amb Álvaro d’Orleans com a primer beneficiari.

El següent moviment que troba el diari citat es produeix el 2016. En aquest cas, Zagatka va enviar els diners a Endaxi des del compte del banc Lombard Odier -obert a finals del 2015- de forma periòdica, amb transferències de 1.200 CHF i una última de 918 CHF l’11 de febrer del 2016. Segons el mitjà esmentat, el compte de la Fondation Endaxi a la Unió de Bancs Suïssos (UBS) de Ginebra és clau en l’estructura creada pel rei emèrit i els seus testaferros per, suposadament, blanquejar diners. El seu rastre, però, ha desaparegut d’internet i cap base de dades internacional ofereix cap ressenya sobre la societat.

Segons el mitjà citat, els fons que es traspassaven a Lactuva i a Endaxi estaven destinats als familiars més propers de Joan Carles I i servien per finançar les seves necessitats econòmiques sense deixar cap rastre. Com Lucum o Zagatka, les dues societats també s’utilitzaven de tapadores d’altres operacions financeres.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.