Sánchez es garanteix esgotar la legislatura amb el suport d’ERC i PNB als pressupostos

Els comptes del 2022 es podrien prorrogar un any per a permetre a l'Executiu completar els quatre anys fins a les pròximes eleccions

La cessió de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) al Govern Basc i l’impuls a les llengües cooficials en la futura Llei de l’Audiovisual asseguraran Pedro Sánchez esgotar la legislatura fins a les eleccions del 2023. Aquestes eren les condicions imposades pel PNB i ERC per a donar suport als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2022. El PSOE va acceptar sobre la botzina i podrà governar dos anys més.

Mentre el Partit Socialista i Unidas Podemos tracten de llimar les seves tensions internes, l’aprovació dels PGE reeditant la majoria de la investidura amb ERC, PNB i EH Bildu suposa un bufó d’aire fresc per a la coalició. Aquesta podria ser la llei més important del que queda de legislatura per a Pedro Sánchez, just perquè li permetrà seguir en la Moncloa sense sobresalts fins a finals del 2023.

Si l’any que ve l’Executiu no aconseguís aprovar un nou projecte, prorrogaria els comptes i donaria carpetada a unes sempre difícils negociacions amb els seus socis parlamentaris. Portugal com a teló de fons. El succeït en el Parlament del país veí, amb el rebuig del Bloco de Esquerda i del Partit Comunista Portuguès als pressupostos del socialista António Costa i la posterior amenaça de noves eleccions, suposava un mirall en el qual Sánchez ha evitat mirar-se.

Els nacionalistes bascos i catalans ja tenien redactada la seva esmena a la totalitat dels comptes que arribaran al Congrés el pròxim 4 de novembre. “Podia haver-hi hagut una esmena a la totalitat”, va dir Aitor Esteban, portaveu del PNB, “de fet, és aquesta”, va assenyalar mentre mostrava a la premsa el document, informa La Vanguardia. Però va haver-hi acord perquè sigui la socialista Idoia Mendia, consellera en el Govern d’Iñigo Urkullu, qui gestioni l’IMV.

També els de Gabriel Rufián s’havien preparat per al fracàs de les negociacions amb el Govern central. Finalment, la pròxima Llei de l’Audiovisual comptarà amb Esquerra com a actor clau i es garantiran les quotes -així les diu ERC- o percentatges -llenguatge socialista- de producció, doblatge i subtitulat en les llengües cooficials, especialment pel que fa a les grans plataformes com Netflix i HBO. Els republicans també van acordar fiscalitzar la materialització de les inversions compromeses amb Catalunya. Mentrestant, Junts s’ha enrocat en el ‘no’ i ha optat per presentar l’esmena a la totalitat.

Els Pressupostos Generals de l’Estat arriben la setmana vinent al Congrés. Quan s’aprovin, el Govern podrà respirar tranquil i fixar l’horitzó a la fi del 2023.

(Visited 70 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari