El principal avalista de la junta de Joan Laporta pateix una forta caiguda a la borsa

La destitució de Xavier Garcia Albiol també és un cop molt dur per a José Elías

José Elías (Audax Renovables)

El destí del FC Barcelona, club fundat l’any 1899, està lligat, des d’aquest any 2021, al del grup empresarial que presideix José Elías, amb Audax Renovables com a companyia de capçalera. Aquesta va ser la voluntat de Joan Laporta quan, pressionat per la necessitat de formalitzar l’aval per poder prendre possessió del càrrec, va acceptar que José Elías i el seu soci Eduard Romeu aportessin 30 milions dels 124,6 milions exigits per la legislació vigent.

Amb aquest aval de 30 milions, que representa menys del 25% del total, el badaloní José Elías ha aconseguit un poder desproporcionat als despatxos del Barça, on la seva mà dreta i persona de la seva màxima confiança, Eduard Romeu, ocupa l’estratègica vicepresidència econòmica de l’entitat. Però barrejar el govern d’un club centenari, que té una història impressionant, 160.000 socis i milions de seguidors arreu del món, amb els interessos d’una petita empresa com el grup Audax és una temeritat irracional i monstruosa.

A més, Audax Renovables està passant per una situació financera molt complicada, agreujada per l’actual crisi energètica. La seva activitat principal és la comercialització d’electricitat que compra en el mercat majorista i revèn als seus clients. L’actual hiperinflació del preu del kilowatt està destrossant el seu compte de resultats: va tancar el primer semestre amb unes pèrdues de 3,6 milions d’euros i viu una debacle a la borsa, amb la pèrdua d’un 25% en les últimes setmanes, davant la decepció dels petits inversors.

Els especuladors “oloren sang” i quatre hedge funds baixistes (Citadel, DE Shaw, Linden Advisors i Polar AM) ja controlen el 6% de la companyia, esperant que s’acabi d’enfonsar. El grup Audax trontolla i el seu president –que deté el 77% del capital– està recomprant accions a la desesperada per intentar aturar la sagnia. En aquest context, ha transcendit que José Elías manté negociacions amb Florentino Pérez –el president del Real Madrid!– perquè l’ajudi a remuntar la crítica situació d’Audax.

El suport de Xavier García Albiol

José Elías, el president del conglomerat Audax, és de Badalona, on té la seu central de l’empresa i, sempre que escau, presumeix amb orgull de ser badaloní. Encara que en alguna ocasió s’ha definit com a “sociata”, el cert és que José Elías va apostar a fons per la candidatura de Xavier García Albiol (PP) a l’alcaldia de la ciutat i es comenta que li va donar un important suport econòmic.

Aquest empresari és un saltataulells dels negocis i, si olora que hi ha diners pel mig, li és igual naps que cols. Oficialment, el seu core business és la comercialització d’electricitat, a través d’Audax, però, a més, toca tots els pals que pot. El mes de juliol va anunciar que havia comprat la cadena d’aliments congelats La Sirena, i se sap que s’ha convertit en un addicte a la febre del bitcoin.

A José Elías també se’l relaciona amb alguna de les grans operacions urbanístiques i immobiliàries que, de la mà de l’alcalde Xavier García Albiol, s’estan cuinant a Badalona. Per això, la moció de censura i la pròxima destitució de l’alcalde del PP, que s’ha vist esquitxat per l’escàndol d’evasió fiscal i corrupció dels Pandora Papers, és una pèssima notícia per als interessos del president d’Audax, que també volia entrar en el món del totxo per intentar guanyar diners ràpids.

*Podeu llegit el reportatge sencer a l’edició d’aquesta setmana de la revista EL TRIANGLE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides