COP26: Catalunya va reduir en 2020 les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle un 12,4% respecte a 2019

La paralització de l'economia per la pandèmia va ajudar a complir els objectius europeus en matèria climàtica

La Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic comença avui a Glasgow (Escòcia) amb l’objectiu d’aconseguir que els països més contaminants compleixin l’Acord de París i secundin la ciència a través de la descarbonització. I en aquest context, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) ha publicat un informe en el qual detalla que Catalunya va reduir les seves emissions de gasos d’efecte d’hivernacle un 12,4% en 2020 respecte a l’any anterior a causa del refredament de l’economia provocat per la pandèmia.

Segons informa en un comunicat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en 2020 Catalunya va emetre 38,5 milions de tones de CO₂, un 12,4% menys que en 2019, un 33% menys que en 2005 (l’any amb més emissions de la sèrie 1990-2019) i, per primera vegada, un 1% menys que en 1990, any de referència en l’Acord de París. Catalunya tenia marge per a augmentar en fins a un 4% les seves emissions respecte a 1990, però ha aconseguit estar per sota dels valors d’aquest any, amb el que ha contribuït de manera positiva a aconseguir els objectius europeus marcats per a cada país. Sense el coronavirus, no obstant això, el Govern afirma que també hauria fet els deures.

Els efectes socioeconòmics de la pandèmia han fet que Catalunya compleixi amb la seva comesa respecte als objectius energètics i climàtics de la Unió Europea coneguts com 20/20/20. Aquests busquen reduir les emissions globals de gasos contaminants un 20% respecte a 1990, augmentar la proporció de l’ús de renovables un 20% i millorar l’eficiència energètica un altre 20%.

COP26 de Glasgow

La COP26 es presenta com una de les últimes cites per a tractar de fer complir l’Acord de París, que fixen l’augment de la temperatura global en 2 graus i, en un cas ideal i de perfecte compliment de les restriccions d’emissions, en 1,5 graus.

Catalunya es presenta a Glasgow amb una delegació encapçalada per la consellera d’Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, Teresa Jordà, i ho fa com a membre de la coalició Under2, la qual es troba sota el paraigua de l’organització internacional Climate Group, informa Elnacional.cat. La coalició Under2 aglutina una àmplia comunitat de governs estatals i regionals compromesos amb el compliment dels objectius més ambiciosos de l’Acord de París, principalment aconseguir les zero emissions netes en el 2050 o abans.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.