Els obstacles de la CUP amenacen els pressupostos de la Generalitat

Els anticapitalistes exigeixen "un gir a l'esquerra" al Govern que passi per la millora de la sanitat pública, les polítiques d'habitatge i un canvi de model econòmic

Eulàlia Reguant, diputada de la CUP
Eulàlia Reguant, diputada de la CUP

Les exigències de la CUP desafien els plans del Govern per a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. La formació anticapitalista ha emès un comunicat en el qual “exigeix un gir a l’esquerra real” a l’executiu que presideix Pere Aragonès de cara a comptar amb el seu suport als comptes del 2022.

“La defensa de la sanitat pública i del dret a l’habitatge, l’energètica pública o el desplegament d’un pla d’industrialització” són algunes de les demandes que els independentistes han posat sobre la taula de negociació. Així ho va comunicar l’agrupació després de reunir els seus representants en la COP (Coordinadora Oberta Parlamentària), que va ser molt clara en criticar que “avui dia, no s’estan complint els acords d’investidura”.

Les reivindicacions de la CUP amenacen amb entorpir la idea del Govern d’aprovar els comptes a principis de novembre en el Consell Executiu per a la seva posterior tramitació en el Parlament. ERC haurà de pivotar a esquerra i dreta per a conjuminar en un mateix projecte de pressupostos les peticions cuperes i els interessos de Junts, un aliat en el Palau de la Generalitat que compta amb la figura del conseller d’Economia, Jaume Giró, com a negociador.

El “canvi radical” que exigeix la CUP al Govern passa així mateix per la renúncia als “macroprojectes turístics i d’especulació” que, segons denuncien, pretén impulsar la Generalitat. Entre ells, es troben plans “en contra del territori” com els Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, el circuit de Fórmula 1 i l’ampliació de l’aeroport del Prat. I no obliden la seva oposició a “la moratòria dels projectils de foam o la de les renovables”.

El PSC insisteix en el seu oferiment

Mentre les reclamacions de la formació anticapitalista compliquen l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, el PSC continua tendint la seva mà per a donar suport al projecte que emani del Palau. El portaveu socialista en el Parlament, Salvador Illa, ha reiterat en diverses ocasions que no imposaria condicions de cap mena al Govern per a facilitar la tramitació dels comptes i evitar que es prorroguin, un any més, els del 2019.

Per als comuns, el Govern hauria de fer “un gir de 180 graus en polítiques ambientals” en els Pressupostos. Això implica incloure el tren-tram de Tarragona, el de la Costa Brava, l’extensió del Metre de l’entorn metropolità de Barcelona i la connexió de les dues xarxes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), segons fonts consultades per Europa Press.

(Visited 156 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari