CaixaBank obté un benefici de 2.022 milions per la intensa activitat comercial i les més baixes dotacions

El Grup CaixaBank ha obtingut durant els nou primers mesos de l’any un benefici ajustat sense extraordinaris associats a la fusió amb Bankia de 2.022 milions d’euros, davant dels 726 milions registrats durant el mateix període de l’exercici anterior, que va estar afectat per les elevades provisions constituïdes per anticipar-se als impactes futurs que es poguessin derivar de la pandèmia. 

La positiva evolució del resultat recurrent de l’entitat respon a la forta activitat comercial del Grup durant els primers nou mesos de l’any i a les més baixes dotacions. En aquest context, la rendibilitat (ROTE a 12 mesos sense extraordinaris de la fusió) assoleix el 9,6%. 

Per la seva banda, el resultat atribuït dels nou primers mesos del 2021 és de 4.801 milions d’euros, després d’incorporar impactes extraordinaris associats a la fusió (per l’aportació comptable de 4.300 milions del fons negatiu de comerç, i el cost net de 1.521 milions del procés de reestructuració d’ocupació i altres despeses associades a la integració). 

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha fet un “balanç molt positiu dels nou primers mesos de l’any” i ha destacat com a aspectes rellevants “la bona evolució del negoci bancari i d’assegurances en un entorn encara complex, i el procés d’integració que discorre de forma ràpida, adequada i en línia amb el que estava previst”. 

En relació a l’evolució del banc, Gortázar ha explicat que “un cop més aconseguim un bon resultat en un entorn de tipus que exerceix una gran pressió sobre els marges al mantenir estables els ingressos a causa del nostre model de negoci, molt diversificat, a la intensa activitat comercial i a una més gran escala”. 

A més, el conseller delegat de CaixaBank ha assenyalat que “la morositat es manté molt continguda, amb una ràtio per sota dels grans bancs a Espanya i amb un bon comportament de pagament de les moratòries i dels préstecs amb aval de l’ICO”. 

Sobre el procés de fusió, Gortázar ha detallat que “tota l’organització està molt centrada en l’execució final de la integració després de sis mesos en els que s’ha avançat decisivament en tres àrees clau: la integració de persones, del model de negoci i dels sistemes”. 

“Compartir una cultura i uns valors comuns està facilitant una integració ràpida, la propera fita clau de la qual serà la integració tecnològica, l’últim gran pas per treballar definitivament com a una única entitat”, ha afegit.

Recursos de clients i actius sota gestió en xifres rècord 

Els recursos totals de clients arriben a 607.331 milions d’euros a 30 de setembre, un 46,2% més després de la incorporació de Bankia (+7,5% de variació orgànica excloent la integració). En el trimestre, el creixement és de l’1,1%.

 Els recursos en balanç assoleixen els 441.278 milions d’euros (+1,5% en el trimestre i +5,5% en l’any orgànic), mentre que els actius sota gestió se situen en 153.223 milions d’euros. L’evolució (+1,2% en el trimestre i +12% en l’any orgànic) ve marcada tant per les subscripcions netes positives com per l’evolució favorable dels mercats. 

El patrimoni gestionat en fons d’inversió, carteres i sicav se situa en 106.521 milions d’euros (+1,4% en el trimestre i +14,2% en l’any orgànic) i els plans de pensions assoleixen els 46.701 milions d’euros (+0,6% en el trimestre i +7,5% en l’any orgànic). 

Amb tot això, la quota de mercat combinada de productes d’estalvi a llarg termini a Espanya assoleix el 29,2% reflectint el lideratge de l’entitat, amb una quota del 33,8% en el segment de plans de pensions i del 24,7% en el de fons d’inversió. 

D’altra banda, el crèdit brut a la clientela se situa en 355.929 milions d’euros, amb un creixement del 45,9% en l’any després de la fusió amb Bankia (-3,7% excloent els saldos aportats per Bankia en la fusió). El crèdit a particulars puja un 55,1% en l’any per la incorporació de Bankia, i el finançament a empreses augmenta un 35,9%. En variació orgànica, el crèdit empresarial es redueix un 4,5% en l’any després de l’increment experimentat en l’exercici anterior, en un context en què les empreses van anticipar les seves necessitats de liquiditat.

Ràtio de morositat estable 

CaixaBank ha aconseguit contenir en el trimestre el saldo de dubtosos i la ràtio de morositat, que se situa en el 3,6%, el mateix nivell en què es trobava el mes de juny passat. Respecte al desembre del 2020, ha pujat tres dècimes per la integració. 

Així mateix, els saldos dubtosos a tancament del tercer trimestre assoleixen els 13.955 milions d’euros, 50 milions menys que al tancament del trimestre anterior. La ràtio de cobertura de morositat és del 64% i el cost del risc (últims 12 mesos) se situa al 0,25%. 

Respecte al total de moratòries d’hipoteques i préstecs concedides pel Grup per donar suport als seus clients en el marc de les mesures impulsades per mitigar l’impacte de la situació generada pel coronavirus, només continuen vigents a 30 de setembre 5.034 milions d’euros i la pràctica totalitat venç abans de finalitzar l’any. Les moratòries mantenen un bon comportament de pagament i els saldos en mora representen només el 0,5% de la cartera de crèdit.

CaixaBank, compromesa amb els afectats pel volcà de La Palma 

En el marc del seu compromís per ser a prop dels seus clients, amb el lema #CaixaBankConLaPalma, l’entitat ha activat un programa de suport per ajudar a pal·liar els efectes de l’erupció volcànica en l’illa. Les mesures aprovades estan destinades a les famílies, negocis i empreses afectades, i tenen en compte la paralització de les quotes financeres durant els pròxims 12 mesos. A més, l’entitat ha col·laborat amb el Cabildo de La Palma i amb els ajuntaments de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte per habilitar diferents canals de recollida de donatius. 

CaixaBank també ha aprovat una línia de 100 milions d’euros per anticipar les indemnitzacions del Consorci de Compensació d’Assegurances i 50 milions d’euros per a autoocupació i emprenedoria després de la catàstrofe. A més a més, s’han posat habitatges a disposició dels afectats, i l’Associació de Voluntaris de CaixaBank s’ha ofert als agents socials de l’illa per participar en diverses iniciatives dirigides a ajudar als afectats per l’erupció del volcà, per exemple, classificant donacions o redactant cartes per als més petits de l’illa. 

(Visited 61 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari