El TC belga despenalitza les injúries a la Corona arran del cas Valtònyc

Dictamina que la llei belga que castiga els insults al Rei és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió

Valtònyc
Valtònyc

El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha sentenciat aquest dijous que una llei del 1847 que penava les injúries a la Corona és ara contrària a la Carta Magna belga, per la qual cosa no es pot fer servir per justificar el lliurament a Espanya del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc.

El tribunal resol que és anticonstitucional perquè viola un altre article de la Carta Magna, el número 19, que garanteix la llibertat d’expressar opinions en totes les matèries.

L’advocat del raper, Simon Bekaert, ha celebrat la decisió en un tuit, en què parla de victòria i d’un pas històric en l’ordenament jurídic belga: “Victòria. El Tribunal Constitucional ha abolit la llei criminal de lesa majestat declarant-la contrària a la llibertat d’expressió. Un pas històric per a l’ordre legal intern belga i bones notícies per al cas d’extradició de Valtònyc”, ha escrit Bekaert.

El cantant va fugir a Bèlgica el 2018, després que l’Audiència Nacional el condemnés a tres anys i mig de presó pels delictes d’injúries a la Corona, enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes per les lletres d’unes cançons que va escriure el 2012.

Valtònyc ha celebrat com un “benefici col·lectiu” la decisió del Tribunal Constitucional belga de tombar la llei d’injúries a la Corona al país en considerar que no respecta la llibertat d’expressió.

(Visited 111 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari