Aprovat el decret de renovables per reduir les emissions a Catalunya

El nou decret dona veu al territori i obliga els promotors a informar i donar l'opció de participar fins a un 20%

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts el decret d’energies renovables que hauria de permetre reduir a la meitat les emissions d’aquí a nou anys, el 2030, i arribar a les emissions zero el 2050. El decret regula la instal·lació de parcs eòlics i plaques fotovoltaiques, prioritza les instal·lacions petites i afavoreix l’autoconsum. També exigirà que el territori afectat per grans infraestructures d’energia verda hi estigui d’acord, almenys en part.

El Govern defensa que el nou decret posa ordre a les renovables i que és un primer pas cap a un model energètic propi. La nova legislació, que haurà de convalidar el Parlament, atura els grans projectes que no tenien el vistiplau del territori.

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, creu que és moment de “punxar la bombolla especulativa” i “deixar enrere” els projectes que no tenen “cap coneixement dels propietaris dels terrenys ni dels ajuntaments”. “Els projectes d’energia eòlica i fotovoltaica hauran d’acreditar l’acord del 50% de la superfície ocupada i la comunicació a l’Ajuntament”, confirma Jordà.

Després que passi per l’aprovació del Parlament, els promotors hauran de parlar amb els propietaris i els ajuntaments, cosa que, fins ara, no era necessària. De fet el promotor ha d’oferir-los la possibilitat de participar fins a un 20% del negoci.

El decret també posa les bases per a la creació d’una empresa energètica pública.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides