Judici a Salvini, el primer pas de molts

Aquest dissabte ha començat a Palerm el judici contra l’ex-ministre de l’Interior italià Matteo Salvini, acusat del segrest de persones per haver impedit durant vint dies el desembarcament dels prop de 150 migrants que el vaixell Open Arms havia rescatat al mar Mediterrani. El ministre es negava, com havia fet en d’altres ocasions, a que els migrants rescatats baixessin a terra i suggeria que se’ls enduguessin a Malta o Espanya. Un fiscal va autoritzar, però, aquest desembarcament després que, desesperançats, una dotzena de migrants es van tirar a l’aigua des del vaixell que era a Lampedusa. Ara, Salvini s’exposa a una condemna de 15 anys de presó.

Òscar Camps, responsable d’Open Arms, que va denunciar el comportament de l’aleshores ministre de l’Interior, ha afirmat, ara, que “aquest és el primer pas de molts”. Tant de bo! L’experiència recent no anima a ser massa optimista vist el tracte que Europa ha dispensat als migrants que volen arribar-hi. L’última mostra la tenim en la resposta defensiva de la Unió Europea davant la sortida precipitada de milers d’afganesos que han fugit del seu país amb l’arribada dels talibans al poder, a Kabul. Un cop més, Europa ha estat més pendent de posar entrebancs als migrants forçats que d’ajudar-los i preocupar-se pels seus drets com a persones.

Que un jutge italià hagi processat Salvini no garanteix que el conjunt de la judicatura italiana subscrigui la seva decisió. Fa tres setmanes, Mimmo Lucano, que havia convertit Riace, la petita població de la qual n’era alcalde, en un focus de resistència a la política contra els migrants de Salvini, va ser condemnat a 13 anys i dos mesos de presó per un altre jutge. Li va imputar els delictes de frau, malversació de fons, associació per delinquir i abús d’autoritat. Lucano va posar en marxa a Riace una política d’acollida dels migrants que va fer que més de 6.000 hi trobessin suport i escalf humà, des de finals dels noranta. El jutge considera que ho va fer utilitzant de forma indeguda fons europeus d’ajut als migrants i que havia transgredit la legalitat italiana per promoure la seva política d’acollida.

Palerm i Riace, dues poblacions italianes, dos jutges, dos procediments penals. Òscar Camps confia que el judici i la sentència a Matteo Salvini sigui elprimer pas en la bona direcció dels que queden per fer. La sentència a Mimmo Lucano és una mostra més que tenim una gran caminada per davant.

(Visited 109 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari