El preu de la llum registra avui el diumenge més car de la història: 213,29 euros/MWh

Menys competitivitat: l'escalada en el cost de l'electricitat posa en risc la indústria

El preu de la llum continua pujant i avui marca el diumenge més car des que existeixen registres. El megavat hora (MWh) se situa en els 213,29 euros després d’un increment de l’1% del preu de l’electricitat en el mercat majorista (pool).

Ja són 17 els dies en què el preu de la llum supera la barrera dels 200 €/MWh. El rècord absolut es va aconseguir el passat 7 d’octubre, quan es va arribar als 285,53 €/MWh, un 26% més que avui, informa Vozpopuli. En les mateixes dates de l’any passat, en el quart diumenge d’octubre, el preu era de 14,78 €/MWh.

L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres causes, a l’encariment del gas en els mercats internacionals. Les centrals de cicle combinat marquen el preu del mercat en la majoria de les hores sobre la base del cost del gas, així com l’augment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂).

Indústria paralitzada

La dimensió que aconsegueix la problemàtica de l’electricitat es comprèn millor veient les seves conseqüències. Segons publica La Vanguardia, almenys cinc de les grans companyies industrials del país han decidit parar o reajustar la seva producció a causa de l’excessiu augment dels costos de producció. L’increment del preu de la llum provoca una reducció de la competitivitat respecte a la resta d’Europa.

Segons les últimes dades d’aquesta setmana, el preu de l’electricitat per a la indústria electrointensiva és de 125,5 ­euros el megavat a Espanya, mentre a França és de 51,22 euros, i a Alemanya, de 87,1.

Així les coses, la siderúrgica Sidenor preveu tancar 20 dies; LC Paper ha parat una de les línies de producció; Celsa ha vist com els costos energètics han passat de suposar un 10 a un 25%; Arcelor es planteja detenir la planta d’Olaberria, al País Basc, amb 410 treballadors; i Fertiberia ha tancat la planta de Palos de la Frontera.

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha anunciat aquesta setmana que destinaran 470 milions d’euros a pal·liar l’augment dels costos d’emissió de CO₂ de les grans empreses industrials. Mentrestant, les patronals demanen una reducció de l’IVA al 5%.

(Visited 92 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari