Garzón aclareix que la querella contra Batet la presenta Alberto Rodríguez “a títol personal”

Unidas Podemos va anunciar accions legals contra la presidenta del Congrés

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha afirmat avui que la querella contra la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per prevaricació la presentarà “a títol personal” el mateix Alberto Rodríguez com a damnificat, ja que és qui perdrà la seva condició de diputat. “És natural que l’afectat hagi pensat iniciar les accions legals que els seus assessors jurídics considerin oportunes. Es tracta d’una acció jurídica a títol personal per part d’algú que està indignat per aquest procés que no havia d’haver-se produït”, informa 20 Minutos.

Unidas Podemos va anunciar que presentarà una querella per prevaricació contra la socialista Meritxell Batet per la retirada de l’escó del diputat morat Alberto Rodríguez. El Tribunal Suprem va condemnar al polític canari a una pena de 45 dies de presó (substituïda per una multa de 540  €) i a la “inhabilitació especial per al dret de sufragi”. La interpretació jurídica de la sentència va enfrontar els lletrats de la Cambra Baixa, la Mesa del Congrés i la Sala Segona de l’Alt Tribunal fins que Batet va optar perquè Rodríguez perdés la seva condició de diputat.

Les tensions entre Unidas Podemos i el PSOE sumen un nou capítol després del recent xoc entre les vicepresidentes Yolanda DíazNadia Calviño arran de la derogació de la reforma laboral. Però, per primera vegada, un dels socis de la coalició ha portat a la justícia les seves desavinences.

El passat 15 d’octubre, el Tribunal Suprem va reiterar que la sentència no requeria rectificació en considerar que ja era prou clara. No obstant això, no es va entendre així en la Carrera de San Jerónimo. Els lletrats del Congrés van entendre que, en substituir-se la condemna a presó per una multa, la pena que hauria originat la pèrdua de l’escó no va arribar “a néixer”. Així ho entén també Unidas Podemos, que a més interpreta que la sentència inhabilitaria a Alberto Rodríguez a ser candidat en unes futures eleccions mentre estigués en vigor la condemna de 45 dies i en cap cas suposaria la pèrdua de la seva condició de diputat.

Després de l’informe dels lletrats, Meritxell Batet i Manuel Marchena, president de la Sala Segona del Suprem, es van creuar escrits i peticions d’aclariment fins que la presidenta del Congrés va decidir ahir retirar l’escó al diputat canari.

Ara s’obre un nou escenari. Fonts d’Unidas Podemos consultades per La Vanguardia lamenten que “Batet ha pres la decisió de retirar-li l’escó a Alberto Rodríguez de manera unilateral, contra el criteri dels lletrats de la Cambra i de la Mesa del Congrés”. I afegeix el partit en un comunicat: “La decisió que ha pres cedint davant la vergonyosa pressió del Suprem i de l’extrema dreta fa un mal enorme a la democràcia i al nostre país”.

La secretària general de Podemos i ministra d’Assumptes Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, també va acusar en el seu compte de Twitter a Batet de prevaricar: “Alberto Rodríguez va ser condemnat malgrat les proves que demostren que ell no va ser allà. L’objectiu era llevar-li l’escó. El Suprem pressiona a la Presidència del Congrés per a retirar-l’hi encara que tots dos saben que no és el que diu la sentència. Prevaricació”.

El diputat morat s’ha limitat a retuitar diversos experts en Dret que defensen la conservació del seu escó i en un missatge relatiu a una altra qüestió ha afegit que “el vot democràtic de desenes de milers de canaris i canàries està sent atacat sense cap base jurídica”.

Des de Presidència del Congrés, per part seva, argumenten que l’acte del jutge Marchena era d’obligat compliment per a la tercera autoritat de l’Estat. El PSOE també ha recolzat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i ha defensat que s’ha limitat “en tot moment a donar compliment a la llei i a les sentències emanades dels tribunals”. Fonts socialistes, informa La Vanguardia, han assenyalat que el partit reitera la seva postura de “respecte absolut a la independència judicial que es plasma sempre en l’acatament i compliment de les sentències que dicten els tribunals en l’exercici de les seves funcions”. A més, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha mencionat que “els problemes polítics es resolen políticament” i ha demanat “diàleg i convivència”.

Per part de la magistratura, a través d’un comunicat, la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (amb el vot en contra de tres magistrats) assegura que aquestes manifestacions «mereixen un absolut i rotund rebuig» perquè «més enllà de generar una sospita inacceptable respecte de la conducta del més alt tribunal de la Nació arriben a atribuir la comissió d’un delicte als seus magistrats, afirmació que excedeix absolutament els límits del dret a la llibertat d’expressió, màximament quan qui realitza aquestes manifestacions és un membre del Poder Executiu, la qual cosa situa les relacions entre dos poders de l’Estat en un pla completament indesitjable».

L’òrgan de govern dels jutges manifesta el seu «profund malestar perquè tals declaracions hagin estat formulades per un membre del Govern de la Nació, al que s’afegeix el fet que són ja diverses les ocasions al llarg del present mandat del CGPJ en les quals ha hagut de pronunciar-se en aquest sentit».

El CGPJ surt en defensa de la «independència, imparcialitat i objectivitat» del Suprem i de la resta de tribunals espanyols «qualsevol que sigui la posició política o social dels jutjats».

(Visited 112 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari