La Moncloa tornarà les multes del confinament i Catalunya s’ho pensa

La resolució del govern espanyol no afecta Catalunya, que té les competències traspassades i encara no ha decidit

Controls pel confinament del Segrià

El govern català estudia retornar l’import de les multes que es van imposar als ciutadans que no van complir les restriccions de mobilitat durant el primer estat d’alarma per la covid-19.

L’executiu espanyol ha ordenat aquest divendres que es retornin els imports de totes les multes cobrades durant aquell període i ha dit que anul·larà tots els expedients sancionadors que encara tramitava l’administració.

És una conseqüència directa de la sentència del Tribunal Constitucional que va considerar inconstitucionals alguns aspectes del primer estat d’alarma, que va entrar en vigor el 13 de març de 2020 i va estar vigent fins al 21 de juny. L’alt tribunal té pendent pronunciar-se sobre el segon estat d’alarma, que va començar l’octubre del 2020 i va durar sis mesos.

La sentència del Constitucional advertia que el decret d’estat d’alarma no donava cobertura legal per fer el confinament total de la població. És a dir, la suspensió d’un dret fonamental -com el de lliure circulació- només es pot fer amb un altre instrument que és l’estat d’excepció, que requereix el permís previ del Congrés.

Ara bé, el dictamen del Constitucional afirmava que l’administració no havia de retornar l’import de les multes ja cobrades. Això sí, ordenava anul·lar les que estiguessin recorregudes o sense pagar.

Per no generar un greuge a les persones que van pagar les multes en el seu moment, el govern espanyol ha ordenat avui que tots els diners cobrats durant el primer estat d’alarma es retornin.

(Visited 132 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari