18 d’octubre de 1971, fa 50 anys

Els fets:

La Policia Nacional franquista va assaltar la fàbrica de SEAT a la Zona Franca de Barcelona i va matar a trets a un treballador. Antonio Ruiz Villalba.

Com ho vaig viure:

Tenia 20 anys, feia poc més de dos que havia entrat a la Fàbrica directament des de l’Escola d’Aprenents de SEAT com Torner/Rectificador, em van destinar a la Secció 190 de manteniment del Taller 1 on fèiem o reparàvem peces per a les màquines de producció.

Anava a torn de matí entràvem a les 5.30 i ja a primera hora es notava un ambient “rar” de seguida es van començar a escoltar els cops metàl·lics que es donaven per a convocar assemblees o aturs i ens dirigim al lloc habitual on el fèiem.

Feia mesos que l’empresa havia acomiadat a diversos representants dels treballadors (no sindicals perquè no existien els mateixos, només el vertical) entre ells Pedro López Provencioes va pujar a un contenidor i va dir més o menys que ens declaràvem en vaga indefinida fins a la readmissió dels acomiadats, l’aprovació va ser massiva.

El mateix va succeir en la resta de tallers (11 tallers) i tothom, uns 6000 o 7000 treballadors ens concentrem en les oficines centrals on una delegació volia lliurar la petició a la Direcció. La resposta va ser demanar a la Policia Nacional que ens desallotgés de la fàbrica. I aquí va començar la tragèdia, ens refugiem en el Taller 1 i la Policia intentava entrar una vegada i una altra al Taller, però els treballadors des de dins llançant-los tota classe d’objectes li ho impedíem, fins que van trencar els cristalls de la teulada i ens van bombardejar amb gasos lacrimògens. El següent ho resumeixo.

Finalment van aconseguir entrar, es van sentir trets i aquí van matar a Antonio Ruiz Villalba.

Ens van convidar a sortir però a la porta després d’uns cops et demanaven el DNI i el Carnet de l’Empresa, que els havies d’anar a recuperar a Via Laietana, diuen que et fitxaven, no ho puc assegurar.

Alguns aconseguim escapar sense ser fitxats ni sancionats.

Llavors encara no militava en cap organització, però aquí va començar a canviar tot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides