18 d’octubre de 1971, fa 50 anys

Els fets:

La Policia Nacional franquista va assaltar la fàbrica de SEAT a la Zona Franca de Barcelona i va matar a trets a un treballador. Antonio Ruiz Villalba.

Com ho vaig viure:

Tenia 20 anys, feia poc més de dos que havia entrat a la Fàbrica directament des de l’Escola d’Aprenents de SEAT com Torner/Rectificador, em van destinar a la Secció 190 de manteniment del Taller 1 on fèiem o reparàvem peces per a les màquines de producció.

Anava a torn de matí entràvem a les 5.30 i ja a primera hora es notava un ambient “rar” de seguida es van començar a escoltar els cops metàl·lics que es donaven per a convocar assemblees o aturs i ens dirigim al lloc habitual on el fèiem.

Feia mesos que l’empresa havia acomiadat a diversos representants dels treballadors (no sindicals perquè no existien els mateixos, només el vertical) entre ells Pedro López Provencioes va pujar a un contenidor i va dir més o menys que ens declaràvem en vaga indefinida fins a la readmissió dels acomiadats, l’aprovació va ser massiva.

El mateix va succeir en la resta de tallers (11 tallers) i tothom, uns 6000 o 7000 treballadors ens concentrem en les oficines centrals on una delegació volia lliurar la petició a la Direcció. La resposta va ser demanar a la Policia Nacional que ens desallotgés de la fàbrica. I aquí va començar la tragèdia, ens refugiem en el Taller 1 i la Policia intentava entrar una vegada i una altra al Taller, però els treballadors des de dins llançant-los tota classe d’objectes li ho impedíem, fins que van trencar els cristalls de la teulada i ens van bombardejar amb gasos lacrimògens. El següent ho resumeixo.

Finalment van aconseguir entrar, es van sentir trets i aquí van matar a Antonio Ruiz Villalba.

Ens van convidar a sortir però a la porta després d’uns cops et demanaven el DNI i el Carnet de l’Empresa, que els havies d’anar a recuperar a Via Laietana, diuen que et fitxaven, no ho puc assegurar.

Alguns aconseguim escapar sense ser fitxats ni sancionats.

Llavors encara no militava en cap organització, però aquí va començar a canviar tot.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.